Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ιρλανδία για το «όχι» στο δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της ΕΕ έγιναν γνωστές πριν από λίγη ώρα.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas Ντέκλαν Γκάνλεϊ που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος που είναι Ιρλανδός» καθώς ανεπίσημες καταμετρήσεις, οι οποίες φημίζονται για την ακρίβειά τους, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας θα συντριβεί στο δημοψήφισμα.
Η ψηφοφορία ήταν «δημοκρατία εν δράσει» πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Ιρλανδοί δεν είναι ευρωσκεπτικιστές.
«Ήταν μια μεγάλη ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας» δήλωσε και μια «ημέρα υγείας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκυτο RTE, η Μέριριντ ΜακΓκίνες, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι» εκτίμησε πως πως «τρία πράγματα προκάλεσαν την ήττα στο δημοψήφισμα: Το γεγονός ότι ο ταοϊσάχ (ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν) δεν την είχε διαβάσει (τη συνθήκη), το γεγονός ότι ο Τσάρλι ΜακΚρίβι (επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον ανταγωνισμό) δεν την είχε διαβάσει και το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα κληθούν να καταταγούν σ' έναν ευρωπαϊκό στρατό».
Σημείωσε ακόμη πως «πολλοί Ιρλανδοί είχαν παραπληροφορηθεί και σε σχέση με ηθικά ζητήματα».
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πατρίσια ΜακΚίνα δήλωσε πως η απόρριψη της συνθήκης από την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους ηγέτες της Ευρώπης να μας υπαγορεύουν τη βούλησή τους» δήλωσε.
Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Πατ Ράμπιτ δήλωσε πως «αυτοί που έκαναν εκστρατεία υπέρ του 'όχι' μπόρεσαν να φυτέψουν πολλές ψευδείς διαδόσεις στο μυαλό της κοινής γνώμης πριν ξεκινήσει η εκστρατεία του 'ναι'».