Προβληματισμός σε Πορτογαλία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία για το ιρλανδικό «όχι»

Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2008 18:04
A- A A+

Προβληματισμό προκαλεί σε Πορτογαλία, Λιθουανία, Εσθονία και Δανία το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί, και κυρίως με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας ποιες είναι οι επιλογές για την έξοδο από την κρίση στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο, μιλώντας στο πρακτορείο Lusa.

Ωστόσο, η Λιθουανία εξέφρασε την άποψη ότι το Δουβλίνο θα πρέπει να προτείνει το ίδιο μια λύση. «Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία θα κάνει μια πρόταση για τον τρόπο χειρισμού της παρούσας κατάστασης» ανέφερε η Ρίτα Γκρουμαντάιτε, εκπρόσωπος του Λιθουανού πρωθυπουργού Βάλντας Ανταμκους.

Στη γειτονική Εσθονία, το κοινοβούλιο της οποίας επικύρωσε τη συνθήκη την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τόμας Χέντρικ Ίλβες χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. «Ψηφίζοντας όχι ο ιρλανδικός λαός φρενάρισε την ανάπτυξη της ΕΕ. Το όχι της Ιρλανδίας μας επηρεάζει όλους» πρόσθεσε.

Και στη Δανία ο υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ εξέφρασε τη λύπη του για το «όχι» που, όπως εκτίμησε, δημιουργεί μια κατάσταση αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο ιρλανδικός λαός ψήφισε και πρέπει φυσικά να σεβαστούμε (την επιλογή του). Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη κατάσταση» σημείωσε, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή