Κόσοβο: Αναχωρεί ο επικεφαλής της UNMIK, Γιοαχίμ Ρίκερ

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008 11:20
A- A A+

Την αναχώρησή του από το Κόσοβο ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή (UNMIK), κ. Γιοαχίμ Ρίκερ.

Ο Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε χθες από την Πρίστινα ότι δεν θα ηγείται πλέον της UNMIK, η οποία θα συνεχίσει ωστόσο το έργο της ενόσω παραμένει σε ισχύ το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

«Η UNMIK θα παραμείνει στο Κόσοβο με μειωμένη εξουσία», δήλωσε ο κ. Ρίκερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Κοσόβου, κ. Φατμίρ Σεϊντίου και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην περιοχή, κ. Πίτερ Φέιθ.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στο Κόσοβο όσο το ψήφισμα 1244 παραμένει σε ισχύ, κάτι που είναι πασιφανές και στην επιστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς τον πρόεδρο Σεϊντίου», τόνισε ο κ. Ρίκερ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως η αποστολή της UNMIK θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο κ. Ρίκερ και ο πρώτος αναπληρωτής του, Λόρενς Ρόσιν, θα φύγουν από το Κόσοβο στις 20 Ιουνίου και κατά πάσα πιθανότητα ο αντικαταστάτης του Γερμανού διπλωμάτη στην κεφαλή της «μεταμορφωμένης UNMIK» θα είναι ο Ιταλός, Λαμπέρτο Τζανιέρι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή