Καταψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τις οποίες ζητείτο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο «Κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας που τροποποιεί τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ορισμένες συναφείς πράξεις».
Επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 152 βουλευτές καταψήφισαν τις προτάσεις ενώ 144 τις υπερψήφισαν. Απουσίαζαν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και Ηλίας Καρανίκας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός.
Με επιστολή τους προς το προεδρείο της Βουλής, οι κκ Αντωνίου και Καρανίκας δήλωσαν ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και ότι εάν συμμετείχαν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν υπέρ των προτάσεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
«Σήμερα δεν διεκπεραιώνουμε μία ακόμα απλή ρουτινιάρικη κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν κάνουμε ασκήσεις μικροκομματικής αριθμητικής. Συνδιαλεγόμαστε με τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, μας κοιτούν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ας μην αποδεχθούμε ότι εμείς είμαστε η μικρή χώρα που δεν μπορούμε να έχουμε λόγο. Όταν θέλουμε, ο λόγος μας μπορεί να είναι ισχυρός και αυτό το έχει αποδείξει το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου.
Επίθεση, τόσο κατά της κυβέρνησης για την άρνησή της να στηρίξει την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την συνθήκη της Λισαβόνας, όσο και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ για το «όψιμο ενδιαφέρον τους», όπως το χαρακτήρισε, άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.
Έμφαση στο Ιρλανδικό δημοψήφισμα που είπε "όχι" στην επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας, έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας το «μεγάλη νίκη που σώζει τη τιμή όλης της Ευρώπης». Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «φοβάται για αυτό και αποφεύγει την επιλογή να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα».
«Αδίστακτο Σύνταγμα» που καταστρατηγεί τη λογική, τις δημοκρατικές αρχές και τις ελευθερίες των λαών, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης την Συνθήκη της Λισαβόνας και ζήτησε από την κυβέρνηση «αν δεν φοβάται τον λαό» να πει «ναι» στο δημοψήφισμα.
Δεν υπηρετούμε το ευρωπαϊκό όραμα όταν χρησιμοποιούμε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος ως πρόσχημα για να λύσουμε δικά μας διλήμματα ή ενδεχομένως για να διαλύσουμε δικές μας αμηχανίες, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος. Σχολιάζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι ζητά δημοψήφισμα επειδή πιστεύει στον ενημερωμένο πολίτη, αναρωτήθηκε εάν ίσχυε το ίδιο όταν δεν έκανε δημοψηφίσματα, όταν πέρναγε την οδό του Μάαστριχτ, της Νίκαιας και της ΟΝΕ. Αυτά δείχνουν αντιφάσεις και αμηχανίες, καθώς το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, για σημαντικότερα από το σημερινό βήματα για την πορεία της Ευρώπης, «δεν έθεσε ποτέ ζήτημα δημοψηφίσματος».
ΑΠΕ-ΜΠΕ