Ν. Κορέα: Εκκληση στην Ιαπωνία για βοήθεια στη Β. Κορέα

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 08:50
A- A A+

Ο Κιμ Σουκ, επιτετραμμένος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη την Ιαπωνία να παράσχει ενεργειακή βοήθεια στην φτωχή χώρα, σε μια προσπάθεια να επισπευσθεί η εφαρμογή της συμφωνίας βοήθεια-αντί-αφοπλισμού.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει έως σήμερα να συμμετάσχει στη συμφωνία των έξι χωρών, θέτοντας ως όρο για αυτό η Βόρεια Κορέα να παραδώσει υπηκόους της που έχουν «απαχθεί» από την Πιονγκγιάνγκ και κρατούνται εδώ και δεκαετίες.

Ο Κιμ, ο οποίος μεταβαίνει στο Τόκιο σήμερα Τετάρτη για συνομιλίες με τους διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι «τώρα είναι καιρός η Ιαπωνία να αρχίσει να συμμετέχει στην οικονομική και ενεργειακή βοήθεια, ώστε η βοήθεια να ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι αίρει ορισμένες κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Βόρεια Κορέα, αφού η Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε να ξαναρχίσει έρευνες για την μοίρα των Ιαπώνων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη βοήθεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή