Νεπάλ: Μεγάλες διαδηλώσεις για την αύξηση των καυσίμων

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 10:53
A- A A+

Αδειασαν οι δρόμοι της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, από ταξί, λεωφορεία και Ι.Χ. εξ αιτίας της μεγάλης διαδήλωσης φοιτητών που απέκλεισαν τους δρόμους καίγοντας λάστιχα, ενάντια στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και των εισιτηρίων των λεωφορείων, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Την εβδομάδα που πέρασε, η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Νεπάλ προχώρησε στην αύξηση της τιμής της βενζίνης και του ντήζελ κατά περίπου 25%, προκειμένου να περιορίσει τις ζημίες της εξ αιτίας της παγκόσμιας αύξησης των τιμών, σε συνδυασμό με την κάλυψη των ντόπιων ελλειμμάτων. Οι τιμές των εισιτηρίων στα λεωφορεία και οι μετακινήσεις με ταξί αυξήθηκαν από 25% έως 35%, προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι φοιτητές βγήκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους του Κατμαντού.

«Η αύξηση της τιμής των καυσίμων πρέπει να μειωθεί άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελεύθερων Φοιτητών, Ντιπάκ Μπαταράϊ. Δίπλα του εκατοντάδες φοιτητές έκαιγαν ελαστικά στο κέντρο της πόλης εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων σε ώρα αιχμής.

Οι αρχές από την πλευρά τους είπαν ότι η αύξηση της τιμής ήταν απαραίτητη, εξ αιτίας της απότομης αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των φοιτητών είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει έκπτωση τουλάχιστον 50% στα εισιτήρια των φοιτητών. Οι τελευταίοι έχουν έκπτωση 33% στα εισιτήρια αυτήν τη στιγμή, αλλά σύμφωνα με τον Μπαταράϊ, οι διαχειριστές των μέσων μαζικής μεταφοράς δεν την τηρούν.

Το Νεπάλ εισάγει περίπου 800.000 τόνους πετρελαιοειδών από την Ινδία ετησίως και οφείλει εκατομμύρια δολάρια στην κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Ινδίας, Indian Oil Corporation, τη μοναδική εταιρεία προμήθειας του εμπορεύματος.

Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση πήρε πίσω ανάλογη αύξηση στις τιμές των καυσίμων μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που παρέλυσαν για δύο ημέρες ολόκληρη τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή