Αμπντάλα Β': «Μεγάλο λάθος» να χαθεί η ευκαιρία ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2008 11:16
A- A A+

«Μεγάλο λάθος» να χαθεί η ευκαιρία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους φέτος, δήλωσε σήμερα ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' κατά την έναρξη της διάσκεψης στην Πέτρα, στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ.

«Η Μέση Ανατολή πρέπει να βγει από τη ζώνη αυτή των απειλών. Το σημαντικότερο στάδιο είναι η ειρήνη: μια παγκόσμια διευθέτηση της αραβο-παλαιστινιακής διένεξης. Θα ήταν μεγάλο λάθος να χαθούν οι ευκαιρίες που έχουμε φέτος: την εδραίωση ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους δίπλα σε ένα Ισραήλ αναγνωρισμένο και ασφαλές», δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας.

Σύμφωνα με τον Ιορδανό μονάρχη, «εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να ανήκουν σε μια Μέση Ανατολή σταθερή και μετριοπαθή».

Συνολικά 29 νομπελίστες συνεδριάζουν σήμερα και αύριο, Πέμπτη, για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Πέτρα της Ιορδανίας με θέμα την παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από την επισιτιστική κρίση.

Υπό τον τίτλο: «Πέτρα 4: Προς νέους οικονομικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς ορίζοντες» η διάσκεψη οργανώνεται από κοινού από το Ίδρυμα του βασιλιά Αμπντάλα Β' για την Ανάπτυξη (KAFD) και το Ίδρυμα για την Ανθρωπότητα του νομπελίστα Ειρήνης Ελί Βιζέλ.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα επεσήμανε τον ρόλο των νέων που αποτελούν «σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού» στην περιοχή.

«Πρέπει να τους υποστηρίξουμε για το καλό μας. Να τους προετοιμάσουμε να διοικήσουν. Να τους δώσουμε ευκαιρίες να διαπρέψουν» τόνισε λέγοντας ότι για τους νέους αυτούς «συνεδριάζουμε σήμερα».

Πέντε ομάδες εργασίας θα εξετάσουν τα θέματα: «Πείνα και η επισιτιστική κρίση», «Νεολαία και εκπαίδευση», «Επιστήμη και τεχνολογία», «Τέχνη και Πολιτισμός», «Ενέργεια», «Εξέλιξη και οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή».

Η διάσκεψη στην Πέτρα δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Εκτός από τους νομπελίστες Ειρήνης Ελί Βιζέλ (1986), Δαλάι Λάμα (1989), Σιμόν Πέρες (1994), Ντέιβιντ Τριμπλ (1998), στην Πέτρα βρίσκονται επίσης 10 νομπελίστες Χημείας, επτά Φυσικής, πέντε Ιατρικής και τρεις Οικονομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή