Ε.Ε.: Νέες κυρώσεις κατά του Σουδάν

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 12:44
A- A A+

Το Σουδάν προειδοποίησαν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ότι θα αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις εάν δεν συνεργαστεί στο θέμα των εγκλημάτων πολέμε, όπως αναφέρεται σε προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. «ανησυχεί ιδιαίτερα για την έλλειψη συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκ μέρους των σουδανικών αρχών και καλεί την κυβέρνηση του Σουδάν να εργαστεί εποικοδομητικά με το ΔΠΔ», επισημαίνεται.

Οι ηγέτες θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Σουδάν και να «εξετάσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην περίπτωση που δεν υπάρξει πλήρης συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους θεσμούς, μεταξύ των οποίων το ΔΠΔ», είπε.

Οι 27 ηγέτες μπορούν να τροποποιήσουν το τελικό κείμενο αλλά διπλωμάτες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Τον Μάρτιο η σλοβενική προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι η Ένωση θα υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων αν το Σουδάν δεν παραδώσει στο Διεθνές Δικαστήριο τον Αχμέντ Χαρούν, πρώην υπουργό ανθρωπιστικών υποθέσεων και τον πρώην ηγέτη της παραστρατιωτικής φιλοκυβερνητικής αραβικής ομάδας Τζαντζαουίντ, Αλι Μοχάμεντ Αλι Αμπντ-Αλ-Ραχμάν, που καταζητείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι 200.000 σκοτώθηκαν και 2,5 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τα τελευταία πέντε χρόνια εξ αιτίας των συγκρούσεων στο Νταρφούρ. Σύμφωνα με τις αρχές του Χαρτούμ, 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή