Κ. Καραμανλής: Αναγκαία η κοινή πολιτική για τη λαθρομετανάστευση

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 19:16
A- A A+

Τη θέση ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα «σηκώνει σε μεγάλο βαθμό μόνη της το τεράστιο βάρος της λαθρομετανάστευσης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη κοινής προσπάθειας και ενιαίας πολιτικής από πλευράς ΕΕ, προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέτασε το θέμα της μετανάστευσης, υπό το φως των συμπερασμάτων του περασμένου Δεκεμβρίου για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση για την ανάγκη να συνταχθούν συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ή διέλευσης λαθρομεταναστών.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να ληφθούν μέτρα που θα αποθαρρύνουν την παράνομη μετανάστευση, όπως η τιμωρία των εργοδοτών που απασχολούν παράνομους μετανάστες και ένα κοινό σύστημα δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών.

Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα μας υπογράμμισε στο Συμβούλιο τη σημασία περαιτέρω ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ, με έμφαση στα κράτη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση, όπως η Ελλάδα.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την πρόοδο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας εξωτερικών συνόρων, καθώς και την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής για την από κοινού φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή