Σερβία - Προς σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού σοσιαλιστών - φιλοευρωπαίων

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 10:28
A- A A+

Λεπτομέρειες της συνεργασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας (SPS) Ίβιτσα Ντάτσιτς και οι πολιτικοί του σύμμαχοι Γιόβαν Κρικομπάμπιτς (Κόμμα Συνταξιούχων - PUPS) και Ντράγκαν Μάρκοβιτς (Ενωμένη Σερβία-JS) με τον πρόεδρο της χώρας και ηγέτη του συνδυασμού «Eυρωπαϊκή Σερβία» Μπόρις Τάντιτς.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ηγεσίες, προχθές, συμφώνησαν επί της αρχής για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ενώ, χθες, καθορίστηκαν οι προτεραιότητες και έγινε λόγος για την κατανομή των υπουργείων.

Από το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάντιτς(DS) ανακοινώθηκε ότι οι χθεσινοβραδινές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές επικεντρώθηκαν στους προγραμματικούς στόχους της νέας κυβέρνησης και σημειώθηκε ταύτιση απόψεων.

Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκε και η «πίτα» των υπουργείων, ενώ η ηγεσία των σοσιαλιστών φέρεται να διεκδικεί δύο θέσεις αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τα υπουργεία Εσωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας και Δημοσίων Έργων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και σήμερα και δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να υπογραφεί η συμφωνία για συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των σοσιαλιστών και των αποκαλούμενων φιλοευρωπαίων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία ημέρα μετά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, στις 11 Μαΐου, άρχισε διαπραγματεύσεις με το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα Σερβία και τον πολιτικό συνδυασμό του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα. Οι συνομιλίες αυτές οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά την άρνηση του Κοστούνιτσα να αποδεχθεί την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προχθές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα που συνθέτουν το αποκαλούμενο «εθνικό πολιτικό μέτωπο» και αρχίζει διαπραγματεύσεις με τον συνδυασμό του οποίου ηγείται ο Μπόρις Τάντιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή