Αμετακίνητος και προκλητικός ο Νίκολα Γκρούεφκσι

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008 10:55
UPD:14:31
A- A A+

Αμετακίνητος στις γνωστές θέσεις του για το όνομα της ΠΓΔΜ και προκλητικός έναντι της Ελλάδας εμφανίζεται για άλλη μία φορά ο απερχόμενος και -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- μελλοντικός πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει καμία -ούτε στο ελάχιστο- αλλαγή στη θέση που συνδέεται με το πρόβλημα με την Ελλάδα γύρω από το όνομά μας. Δεν ανήκω στους πολιτικούς εκείνους που άλλα λένε προεκλογικά και άλλα μετά τις εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρούεφσκι, εμμένοντας στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την όποια λύση δρομολογηθεί στο πρόβλημα της ονομασίας.

Παράλληλα, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την εξεύρεση λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταλογίζοντάς της «οξεία ρητορική, απαξιωτικές κινήσεις και μέθη από τον "θρίαμβο" στο Βουκουρέστι».

Ερωτηθείς «πώς συμπεριφέρεται η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του ονόματος» αφού υποστηρίζει πως «αυτό που έχουμε τώρα δεν είναι διαπραγματεύσεις» επαναλαμβάνει τα περί προσπάθειας μονομερούς υπαγόρευσης, συνοδευόμενης με προσβολές και απειλές από την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για «κλασική περίπτωση εκβιασμού» προσθέτει ο Γκρούεφσκι και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι κάποια μέρα, ίσως μετά από 30 ή 40 χρόνια, ο ελληνικός λαός θα ντρέπεται γι' αυτά που κάνουν οι πολιτικοί τους απέναντι στη ''Μακεδονία''. Αυτή η γενιά πολιτικών του νότιου γείτονά μας, προκειμένου να συγκαλύψει την αδυναμία της για τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς και τα πολλά σκάνδαλα, καλλιέργησαν τέτοια υστερία στο λαό αυτής της χώρας, όσον αφορά στο ζήτημα αυτό, που τώρα πλέον και οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση. Αυτό είναι λυπηρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή