Ευρεία σύσκεψη για θέματα δασοπυρόσβεσης

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2008 19:12
A- A A+

Σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα την αξιολόγηση της μέχρι τώρα εφαρμογής από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς του νέου δόγματος άμεσης αντίδρασης ως προς την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Το νέο δόγμα συνίσταται στην αποτροπή – πρόληψη – επιτήρηση – κατάλληλη διάταξη μέσων και δυνάμεων, στην ταχεία επέμβαση των επίγειων και των εναερίων μέσων στην αποτελεσματική καταστολή (των πυρκαγιών), στην υποστήριξη, τον ανεφοδιασμό, τις εφεδρείες και τη διοικητική μέριμνα των δυνάμεων και στη φύλαξη των τόπων.

Κατά την ανασκόπηση επισημάνθηκε η έκρηξη πυρκαγιών σε παράνομες χωματερές, οι οποίες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα ανέρχονται στον αριθμό 174 (102 από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα).

Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικού ελέγχου από τους ΟΤΑ των χώρων αποκομιδής απορριμμάτων που υπάρχουν στις περιοχές τους.

Επισημάνθηκε τέλος η ανάγκη επίσπευσης εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη πρόληψη, επιτήρηση, διαχείριση και υποβοήθηση της κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών (χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών – UAV , εφαρμογών πληροφορικής, ηλεκτρονικής επισκόπησης γεωμορφολογίας, διαχείρισης μέσων δασοπυρόσβεσης κ.α.)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή