Κόσοβο: Ελπίδα για πιο στενή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Σερβίας

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 09:39
A- A A+

Την ελπίδα ότι η νέα σερβική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πιο στενά με τις αρχές του Κοσόβου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

«Το Κόσοβο επιθυμεί να συνεργαστεί (με τις σερβικές αρχές) επί πρακτικών θεμάτων και θέλει φυσιολογικές σχέσεις με το Βελιγράδι», δήλωσε χθες ο κ. Θάτσι από τις Βρυξέλλες. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Βελιγράδι θα στηρίξει τους Σέρβους του Κοσόβου στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Αχτισάαρι και δεν θα προσπαθήσει να τους εκμεταλλευτεί.

Ζήτησε, επίσης, βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για την υλοποίηση του σχεδίου Αχτισάαρι και την ενσωμάτωση των Σέρβων του βορείου Κοσόβου στους τοπικούς θεσμούς. "Η διεθνής κοινότητα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου" υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

Στο μεταξύ, επικριτικός απέναντι στις αρχές του Βελιγραδίου εμφανίστηκε με χθεσινές του δηλώσεις και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, υποστηρίζοντας πως η Σερβία οικοδομεί παράλληλες δομές στο Κόσοβο.

«Τα ισχύοντα διεθνή σύνορα του Κοσόβου θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά» τόνισε ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε πως η Κόσοφσκα Μιτρόβιτσα και το βόρειο Κόσοβο δεν αποτελούν μοναδική περίπτωση καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλα τρία τέτοια μέρη στη Σερβία, στην κοιλάδα του Πρέσεβο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή