Σε δύο μέτωπα η φωτιά στον Υμηττό

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 15:19
UPD:17:39

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, που ξέσπασε στις 12:50 μ.μ. στους πρόποδες του βουνού, στην περιοχή των Γλυκών Νερών.

Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και πλέον έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα, ένα προς την κορυφογραμμή του βουνού και τις περιοχές Παπάγου και Χολαργού και ένα άλλο προς την Παιανία. Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής, Γιάννης Καπάκης, το κύριο μέτωπο κινείται προς τον Καρέα, αλλά υπάρχουν και μικρότερα μέτωπα, ενώ εξαιτίας των δυνατών ανέμων η πυρκαγιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 90 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 26μελές πεζοπόρο τμήμα. Από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας απογειώθηκαν άλλα οκτώ αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, χωρίς ρεύμα εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως π.χ. ο Πειραιάς, το Ελληνικό και η Ν. Σμύρνη.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίτερα, και στο συνοικισμό Ποντίων, στον ¶γιο Στέφανο, αλλά τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας

Σε άμεση ετοιμότητα έθεσε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της χώρας στην περιοχή της Αττικής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ύστερα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Υμηττό.

Ειδικότερα τέθηκαν σε άμεση ετοιμότητα οι υποστηρικτικές δυνάμεις των ΟΤΑ και ήδη στην περιοχή κατευθύνονται μεγάλος αριθμός από υδροφόρες και για προληπτικούς λόγους ασθενοφόρα, ενώ τις Πυροσβεστικές Δυνάμεις συνδράμει μεγάλος αριθμός εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κέντρα της Π.Σ, της Ε.Λ.Α.Σ, του ΕΚΑΒ και των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί την εξέλιξη του περιστατικού και αναλόγως της εκτίμησης θα κλιμακώσει την κινητοποίηση των δυνάμεων .

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στους πολίτες λόγο των συχνών διακοπών ρεύματος , να μην χρησιμοποιούν τους ανελκυστήρες παρά μόνο μετά το πέρας των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Προειδοποίηση για κίνδυνο πυρκαγιών την Πέμπτη

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Πειραιώς και Ευβοίας , προβλέπεται για αύριο 26-06-2008, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

• να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

• να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

• να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή