Η ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο των συνομιλιών Ε.Ε. - Ρωσίας

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2008 18:18
A- A A+

Η διήμερη σύνοδος κορυφής Ε.Ε. - Ρωσίας που αρχίζει αύριο, στη Σιβηρία, μπορεί να επιφέρει βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών, καθώς η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν ξεμπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα εταιρική συμφωνία συνεργασίας, γράφει η Nezavisimaia Gazeta.

Από την άλλη πλευρά, θα αποτελέσει την πρώτη συνάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το δυσκολότερο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών, είναι η ενεργειακή πολιτική. Η Ε.Ε. θα επιμείνει στη διασφάλιση εταιρικών μορφών συνεργασίας επί ίσοις όροις και σκοπεύει να ζητήσει συνθήκες αμοιβαία επωφελείς για τις ρωσικές και τις ευρωπαϊκές εταιρείες, είτε αυτές είναι προμηθευτές, είτε καταναλωτές ενέργειας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει η εφημερίδα της Μόσχας, κρίσιμης σημασίας είναι να μη χαθεί η αίσθηση του μέτρου όταν γίνεται λόγος για το "ενεργειακό όπλο" της Ρωσίας. "Η Ευρώπη χρειάζεται το ρωσικό φυσικό αέριο, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επί 40 χρόνια, ακόμα και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία προμήθευε χωρίς κανένα πρόβλημα φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και η Ρωσία εξάγει στην Ευρώπη το 70% της παραγωγής της. Τι νόημα θα είχε να διακινδυνεύσει η Μόσχα τις σχέσεις της με τη μεγαλύτερη αγορά για το φυσικό της αέριο;", υπογραμμίζει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή