ΗΠΑ: Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Βιρτζίνια

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 07:51
A- A A+

Οι αρχές της Βιρτζίνια των ΗΠΑ εκτέλεσαν με θανατηφόρο ένεση θανατοποινίτη αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επέτρεψε πάλι την επιβολή της εσχάτης των ποινών το 1976.

Ο Ρόμπερτ Στέισυ Γιάρμπρο, 30 ετών, που είχε καταδικασθεί σε θάνατο για την δολοφονία ενός καταστηματάρχη στην διάρκεια ένοπλης ληστείας το 1997, εκτελέσθηκε λίγο πριν τις 9:30 ώρα ανατολικής ακτής (04:30 ώρα Ελλάδας) στο σωφρονιστικό κέντρο Γκρήνσβιλ στην πόλη Τζάρατ της Βιρτζίνια.

Με 100 εκτελέσεις από το 1976 η Βιρτζίνια είναι η δεύτερη πολιτεία στη χώρα όσον αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής, μετά το Τέξας, όπου η εσχάτη των ποινών έχει επιβληθεί σε 406 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, που αντιτίθεται στην πρακτική. Τρίτη έρχεται η Οκλαχόμα με 86 εκτελέσεις.

Με βάση τον πληθυσμό ανά πολιτεία, πρώτη στις εκτελέσεις έρχεται η Οκλαχόμα, με 24 εκτελέσεις ανά ένα εκατ. κατοίκων, ακολουθεί το Τέξας με 17 και η Βιρτζίνια με 13.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την επιβολή της θανατικής ποινής το 1972 επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της τέσσερα χρόνια αργότερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή