Κομισιόν: «Δίκαιη και ισορροπημένη» η αναφορά της Συνόδου Κορυφής στην ΠΓΔΜ

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 15:50
A- A A+

«Δίκαιη και ισορροπημένη» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου, Ολι Ρεν, την παράγραφο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από τα Σκόπια, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, σήμερα στις Βρυξέλλες, η Κριστίνα Νάγκι ανέφερε ότι η συγκεκριμένη παράγραφος αντανακλά την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν υιοθέτησε ανακοίνωση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως σημείωσε η εκπρόσωπος, «η ΠΓΔΜ έχει τη δυνατότητα να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις μέχρι το φθινόπωρο».

Η Κ. Νάγκι υπενθύμισε το περιεχόμενο της παραγράφου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι είναι δυνατή η επίτευξη περαιτέρω βημάτων από την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν οι προϋποθέσεις των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2005, τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και οι βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης προσχώρησης του Φεβρουαρίου 2008. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει, εν προκειμένω, υπό σημείωση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 16ης Ιουνίου 2008. Ουσιώδης παραμένει η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η εξεύρεση, βάσει διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης όσο αφορά το ζήτημα της ονομασίας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή