ΥΠΕΣ: Ανακριβή τα περί ελλιπούς χρηματοδότησης των ΟΤΑ για δράσεις πυροπροστασίας

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 15:57
A- A A+

Ανακριβή χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών δημοσιεύματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ για δράσεις πυροπροστασίας και ειδικά όσον αφορά τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).

Απαντώντας στα εν λόγω δημοσιεύματα, το ΥΠΕΣ σημειώνει ότι «η χρηματοδότηση, για δράσεις πυροπροστασίας, των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ καθώς και των Αναπτυξιακών Συνδέσμων της Χώρας, για το 2008, ανήλθε στο ποσό των 35 εκατ. Όπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για τους σκοπούς αυτούς, σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2003 οπότε δόθηκε το ποσό των 18,2 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, σημειώνεται, για ποσό σημαντικά αυξημένο (πάνω από 50%) και σε σχέση με το 2007 (22 εκ. ευρώ), ενώ επισημαίνεται ότι για μια ακόμη φορά, τα ποσά προς τους ΟΤΑ για πυροπροστασία δίδονται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2004.

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες υποχρεούνται να χρησιμοποιήσουν τις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, Χ.Α.Δ.Α., κατασκηνώσεις, κλπ.) που ανήκουν στους ΟΤΑ, για καθαρισμούς ρεμάτων, καθώς και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει το υπουργείο, από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», χρηματοδοτούνται και βρίσκονται σ’ εξέλιξη έργα ύψους 8 εκατ. ευρώ που άπτονται της πυροπροστασίας της χώρας.

Ειδικότερα όσον αφορά τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, που αποτελείται από 15 Δήμους και Κοινότητες, διευκρινίζεται ότι έχει χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 450.000 ευρώ, ενώ οι ίδιοι 15 ΟΤΑ έχουν πάρει άλλες 428.400 ευρώ.

Τέλος, το υπουργείο καταλήγει σημειώνοντας πως ο Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης του Περιβάλλοντος της Περιοχής του Πεντελικού Αττικής (ΣΠΑΠ) χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή