ΕΕ: Προσφυγή κατά της Ελλάδας και άλλων οκτώ κρατών για μη ενσωμάτωση οδηγίας για το περιβάλλον

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 22:30
A- A A+

Κατά εννέα κρατών-μελών -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν ενσωμάτωσαν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία της ΕΕ περί ευθύνης για την πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον.

Η προθεσμία ενσωμάτωσης της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία έληξε στις 30 Απριλίου 2007 και η προσφυγή αφορά την Αυστρία, το Βέλγιο (μόνο την περιφέρεια Βρυξελλών), την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος, Σταύρος Δήμας, δήλωσε: «Η οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη εφαρμόζει την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νέες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ των τελευταίων ετών στον τομέα του περιβάλλοντος. Ένα και πλέον έτος μετά τη λήξη της προθεσμίας, καιρός είναι να ενσωματώσουν τα εννέα αυτά κράτη μέλη την οδηγία, προκειμένου, αν μη τι άλλο, να κατοχυρωθεί η απαραίτητη ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες εμπίπτουν στην οδηγία και να αποτραπούν οι στρεβλώσεις στην εφαρμογή της. Σχετικό παράδειγμα είναι η πρόκληση ζημιών στο περιβάλλον περισσότερων του ενός κρατών μελών».

Με την οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη θεσπίστηκε νομικό πλαίσιο για την ευθύνη, σε περίπτωση ζημίας στο περιβάλλον, το οποίο βασίζεται στην αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει" και αποσκοπεί στην πρόληψη και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν ή ελέγχουν δραστηριότητες, οι οποίες απαριθμούνται στην οδηγία, είναι απολύτως υπεύθυνα για τις ζημίες που προκαλούν στο περιβάλλον, μέσω της δραστηριότητάς τους. Οι καλυπτόμενες περιβαλλοντικές ζημίες είναι εκείνες, που προκαλούνται σε προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας ή φυσικά ενδιαιτήματα, στα ύδατα και στο έδαφος.

Eξάλλου, με άλλη απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για τα μέτρα που λήφθηκαν στη βάση της συμμόρφωσης προς προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της 18ης Δεκεμβρίου 2007 (C-481/06). Η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά τη συμμόρφωση των ελληνικών κανονιστικών ρυθμίσεων, ώστε να επιτρέπεται η προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση, χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού για συμβάσεις δημόσιων προμηθειών, που αφορούν ορισμένα είδη ιατρικού υλικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή