Υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας τάθχηκαν σήμερα οι ηγέτες της Ε.Ε. και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης, οι διαπραγματεύσεις για την οποία θα αρχίσουν σήμερα στη Σιβηρία.
«Θα θέλαμε να προχωρήσουμε μπροστά, να δώσουμε μια νέα ώθηση στις σχέσεις μας και να υπερβούμε όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στον δρόμο για την προσέγγισή μας», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας στο Χάντι-Μανσίισκ της δυτικής Σιβηρίας.
«Καταλαβαίνουμε την ανάγκη συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Ενωση των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση των απειλών και τη διαμόρφωση απαντήσεων στις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν σήμερα τη διεθνή κατάσταση», συνέχισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Η σύνοδος κορυφής αυτή θα επιτρέψει «να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να εργασθούμε περισσότερο αποτελεσματικά μαζί στη διεθνή σκηνή, είτε πρόκειται για τη Μέση Ανατολή, το Ιράν ή το Αφγανιστάν», δήλωσε από την πλευρά του Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Αμπχαζίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία και η Ε.Ε. έχουν «τη ευθύνη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την επίλυση των διενέξεων που παραμένουν παγωμένες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στα προσκόμματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εμπορίου ανάμεσα στα δύο μπλοκ και σε αυτά που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.
«Η Ρωσία θα παραμείνει ο τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ενέργεια και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνει η κύρια αγορά για τις εξαγωγές της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια αλληλεξάρτηση και μια κατάσταση η οποία μπορεί να είναι επικερδής και για τους δύο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τηλεοπτική κάλυψη αφορούσε μόνο τις εισαγωγικές ομιλίες των δύο ανδρών. Οι συνομιλίες που ακολουθούν διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας θα είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα καλύπτουν «όλους τους τομείς της συνεργασίας τους».
Αλλά οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν επί της ουσίας στις 4 Ιουλίου στις Βρυξέλλες αναμένεται να είναι δύσκολες. Ακόμη και η εμβέλεια της συμφωνίας είναι πιθανόν να αποτελέσει θέμα πολεμικής.
«Συμφωνήσαμε στη σύνοδο του Σότσι (το 2006) ότι αυτή η συμφωνία θα αποτελούσε μια συμφωνία - πλαίσιο, μικρής εμβέλειας και χωρίς πολλές λεπτομερείς ρυθμίσεις. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σταδιακή ανάπτυξη επί μέρους συμφωνιών για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξηγούν ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί την ξεχωριστή διαπραγμάτευση επιμέρους συμφωνιών, όπως στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, διότι αυτό θα σήμαινε «την απώλεια κάθε περιθωρίου ελιγμών».