Κροατία: Υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε. το 58% των πολιτών

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 09:53
A- A A+

Υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) τάσσεται η πλειοψηφία των Κροατών (ποσοστό 58%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρία "Metron/Vectura".

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή), με δείγμα 900 ατόμων και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας "Βετσέρνιε Λιστ", κατά της ένταξης στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" δήλωσε το 28,7%, ενώ αναποφάσιστο το 16,8%.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα της δημοσκόπησης, ο πολιτικός αναλυτής, Ντάβορ Γκιενιέρο, δήλωσε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των (Κροατών) πολιτών γνωρίζουν ότι η πολιτική προοπτική της Κροατίας πρέπει να περνά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποδοχή των δημοκρατικών στάνταρτ".

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, πτωτική τάση καταγράφουν τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών, που βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και αντανακλούν, όπως είπε, τη δυσαρέσκεια των πολιτών με την πολιτική ελίτ τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δυσαρέσκεια αυτή, σύμφωνα με τον κ. Γκιενιέρο, οφείλεται στην αδιαφάνεια στις πολιτικές διαδικασίες και στη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με τη "Βετσέρνιε Λιστ", το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κροατίας μεταξύ των πολιτών της χώρας αυτής ήταν το 1998 (88%).

Το 2005, καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση, με αποτέλεσμα οι υποστηρικτές της Ε.Ε. να περιοριστούν στο 43,8%.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπέρ τάσσεται το 52,7% και κατά το 30,5%.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή