Γ. Παπανδρέου: «Ο αγώνας των Σοσιαλιστών είναι αγώνας για τη διάσωση της ανθρωπότητας»

Για αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 16:34
UPD:16:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στα παγκόσμια προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου ανοιγοντας τις εργασίες του 23ου Συνεδρίου της στο Λαγονήσι.

«Ο αγώνας των σοσιαλιστών σήμερα υπερβαίνει τον αγώνα για κοινωνική αλλαγή και είναι αγώνας για τη διάσωση της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο κύριος Παπανδρέου.

Σημείωσε ακόμη πως «σήμερα, ανεξέλεγκτες δυνάμεις σε κυβερνήσεις και εταιρίες περιορίζουν ελευθερίες και δικαιώματα» προσθέτοντας πως «το βασικό παράδοξο είναι ότι βλέπουμε τη σταθερή απώλεια της εξουσίας των λαών και αυτό είναι που αποξενώνει τους πολιτικούς από τους πολίτες».

Επίσης, μίλησε για συγκέντρωση μεγάλου πλούτου στα χέρια ολίγων, οι οποίο, όπως ανέφερε, «δεν λογοδοτούν σε κανέναν», καθώς και «έλεγχο των αγορών από παγκόσμια ολιγοπώλια».

Ο κύριος Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για «συγκέντρωση εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης, αιχμαλωσία των δημοκρατικών θεσμών» και «αιχμαλωσία των κομμάτων από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης».

«Αυτό, συνέχισε, προκαλεί διαφθορά και κακή διακυβέρνηση» και μίλησε για το παράδειγμα της Ελλάδας όπου, όπως είπε, «η πολιτική αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τα πραγματικά προβλήματα του λαού και ενισχύει όλο και περισσότερο τους οικονομικά ισχυρούς και τα συμφέροντα των ΜΜΕ».

Υποστήριξε μάλιστα πως «οι αντίπαλοι των σοσιαλιστών χρησιμοποιούν συστηματικά τον φόβο και την παραπληροφόρηση για να ελέγξουν τον κόσμο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ακόμη πως η απάντηση στα προβλήματα είναι η εμβάθυνση στις δημοκρατικές πρακτικές ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων και των μεταναστών, οι οποίοι, όπως ανέφερε «αμφισβητούν την εξουσία που κατέχουν οι άλλοι και απαιτούν τη μοιρασιά της».

Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή τόνισε πως «αν αποτύχουμε να δράσουμε η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συρρικνώσει κατά 20% την παγκόσμια οικονομία» και «σε μια τέτοια περίπτωση, εκατοντάδες εκατομύρια ανθρώπων θα είναι έκθετοι στον κίνδυνο της ξηρασίας, των πλημμυρών και της έλλειψης τροφής και έτσι θα δημιουργηθούν περίπου 200 εκατομύρια περιβαλλοντικοί πρόσφυγες».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη δράση της Σσοιαλιστικής Διεθνούς για την ειρήνη, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την ενδυνάμωση της διπλωματίας των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς ανάφερε ότι στις προτεραιότητές του, που θα θέσει επανεκλεγόμενος, θα είναι και η επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές, η συζήτηση για ένα νέο τρόπο οργάνωσης του Κινήματος της Διεθνούς και βέβαια η προώθηση της συμμετοχής των γυναικών, των μεταναστών και των νέων στις συζητήσεις που θα γίνονται στο εξής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή