Οι Ιρλανδοί χάλασαν το πάρτυ του Σαρκοζί

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2008 21:54

A- A A+

Οι περισσότερες εξάμηνες προεδρίες έχουν αποδειχθεί απογοητευτικές. Η γαλλική προεδρία θα είναι άραγε διαφορετική;

Την παραμονή της Ημέρας της Βαστίλλης, οι ηγέτες όλων των μελών της

Ε.Ε., καθώς και 17 ακόμη χωρών της Μεσογείου, έχουν προσκληθεί να εγκαινιάσουν τη νέα Ενωση για τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν 10 διεθνείς σύνοδοι. Με άλλα λόγια, οι Γάλλοι έχουν φιλόδοξα σχέδια για τη δική τους προεδρία, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θέλοντας να δείξουν ότι η Γαλλία έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, και ότι ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένας δυναμικός ηγέτης που έχει λύσεις.

Οι Ιρλανδοί χάλασαν βέβαια λίγο την ατμόσφαιρα, απορρίπτοντας τη συνθήκη της Λισαβώνας. Κι έτσι, η γαλλική προεδρία κινδυνεύει να μην είναι η τελευταία εξάμηνη προεδρία της ιστορίας: αν υπάρξει καθυστέρηση

στην επικύρωση της συνθήκης, η τελευταία προεδρία θα είναι εκείνη της Τσεχίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο για να αποφασίσει η ιρλανδική κυβέρνηση τα επόμενα βήματά της. Αλλά ο ίδιος ο Σαρκοζί έχει δηλώσει ότι θα σπεύσει στο Δουβλίνο στις 11 Ιουλίου για να «ακούσει». Ο στόχος του είναι να αξιοποιήσει το «όχι» των Ιρλανδών για να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να εργαστούν σκληρότερα για θέματα που αφορούν τους ψηφοφόρους, όπως είναι το περιβάλλον και η ενέργεια. Μια μέτρηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για λογαριασμό του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι μόλις το 52% των πολιτών της Ε.Ε. θεωρούν θετικό πράγμα για τη χώρα τους τη συμμετοχή στην Ενωση. Στη Γαλλία, το σχετικό ποσοστό είναι μόλις 48%. Η δημοτικότητα του Σαρκοζί ακολουθεί το νόμο της βαρύτητας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, μόνο το 31% των Γάλλων πιστεύουν ότι ο πρόεδρός τους θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην Ευρώπη.

Οπως επαναλαμβάνει διαρκώς, το ιρλανδικό «όχι» συνιστά απόρριψη μιας Ευρώπης που είναι υπερβολικά τεχνοκρατική, υπερβολικά αφηρημένη, υπερβολικά απόμακρη. Τα σχέδιά του, που θα τα αποκαλύψει στις 10 Ιουλίου σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, θα έχουν τέσσερα βασικά στοιχεία - ενέργεια και περιβάλλον, μετανάστευση, άμυνα και γεωργία - και μια μεγάλη ιδέα, τη Μεσογειακή Ενωση.

Το σημαντικότερο γεγονός της προεδρίας της Γαλλίας θα είναι η Μεσογειακή σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 13 Ιουλίου; Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες αραβικές χώρες εμφανίζονται δυσαρεστημένες με τη συμμετοχή του Ισραήλ. Ο λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο «προσβολή» και έχει απειλήσει ότι δεν θα πάει στο Παρίσι. Οι Αλγερινοί και οι Τούρκοι είναι δύσπιστοι. Και πολλοί στο Βερολίνο και της Βρυξέλλες είναι απρόθυμοι να δεχθούν τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου που θα τροφοδοτήσει τη γαλλική gloire.

Ποια γαλλικά σχέδια θα προκαλέσουν ενθουσιασμό; Το σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας; Για τη μετανάστευση, που θα αποκαλυφθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στις Κάννες; Γιατί οι γαλλικές πρωτοβουλίες για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, μάλλον αναβάλλονται, ώστε να μη διαταράξουν ενδεχόμενη δεύτερη ψηφοφορία στην Ιρλανδία.

Πηγή: The Economist, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή