Την Παρασκευή ή τη Δευτέρα ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Σερβία

Δηλώσεις του προέδρου Τάντιτς μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου
Τρίτη, 01 Ιουλίου 2008 17:51
A- A A+

Την Παρασκευή ή την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Σερβία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου.

«Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο να παράσχουμε σταθερότητα για την Σερβία, το οποίο σημαίνει σταθερότητα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τάντιτς και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να δω τη Σερβία ως την κεντρική βάση της σταθερότητας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Σερβία ανοικοδομείται. Και αυτή η κυβέρνηση θα δουλέψει πολύ σκληρά για την υποδομή αυτή και για την παροχή καλύτερης κοινωνικής ισορροπίας. Αυτοί οι δύο στόχοι είναι πολύ σημαντικοί».

«Ταυτόχρονα –υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβίας- υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της περιοχής μας σε σχέση με το Κόσσοβο. Όμως, θα το κάνουμε με ευρωπαϊκό τρόπο, χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα και όχι επιθετικό πόλεμο. Θα διαπραγματευτούμε, βρίσκοντας λύση στο τέλος της ημέρας. Μία λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή για τις δύο πλευρές». «Έτσι βλέπω την προοπτική και έτσι βλέπω τους σκοπούς της νέας αυτής κυβέρνησης», κατέληξε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σχηματισμού μίας «νέας προοδευτικής ευρωπαϊκής κεντροαριστερής κυβέρνησης στη Σερβία», που βασίζεται σε ένα προ-ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό, εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου, «αποτελεί μία νέα αρχή για ένα δυνατό προ-ευρωπαϊκό μονοπάτι και για την Σερβία, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια, για σταθερότητα στην περιοχή, για ανάπτυξη, οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας και της περιοχής, για υποδομές, κοινωνική πολιτική, τα οποία πιστεύω ότι θα ωφελήσουν όλου μας, στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή