Υιοθέτηση της έκθεσης για Ίμβρο και Τένεδο

Συμβούλιο της Ευρώπης
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 10:03
A- A A+

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο.

Το θέμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αφορούσε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, συζητήθηκε την τελευταία ημέρα και αποτελεί το τέλος κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας της τότε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Έλσας Παπαδημητρίου.

Στην Έκθεση που παρουσίασε ο εισηγητής κ. Andreas Gross επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, όπως για παράδειγμα το σφράγισμα των σχολείων της ελληνικής κοινότητας του νησιού, οι δημεύσεις και απαλλοτριώσεις περιουσιών και εδαφών και άλλες μορφές αποψίλωσης του ελληνικού στοιχείου, οδήγησαν την πλειοψηφία των γηγενών κατοίκων των νησιών στην εγκατάλειψη των εστιών τους. Ως αποτέλεσμα των πράξεων αυτών, σήμερα ζουν στην Ίμβρο 200 μέλη της ελληνικής κοινότητας και στην Τένεδο άλλα 25 μόνο. Ωστόσο, χιλιάδες πρώην κάτοικοι του νησιού, αλλά και τα παιδιά τους, επιθυμούν να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με την πατρίδα τους.

Η Έκθεση που τελικά υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για σειρά παραβιάσεων και προτρέπει τις αρχές της χώρας να υιοθετήσουν τα κάτωθι μέτρα:

• Απόδοση στους αρχικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν και δεν χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.

• Αναστολή της διαδικασίας καταγραφής του κτηματολογίου επί δεκαετία, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που οδήγησαν σε δημεύσεις περιουσιών.

• ¶μεση και αποτελεσματική αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων ανεξαρτήτως υπηκοότητας.

• Απόδοση της τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν και στους απογόνους τους.

• Επαναλειτουργία τουλάχιστον ενός ελληνικού σχολείου στην Ίμβρο.

• Συγκεκριμένα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού κάλλους των νησιών.

• Ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο νησιών καθώς και με ελληνικά λιμάνια.

• Βελτίωση των υποδομών στα ελληνικά παραδοσιακά χωριά της Ίμβρου.

• Καθιέρωση άτυπου τακτικού διαλόγου μεταξύ των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των κοινοτήτων των δύο νησιών.

• Παρακολούθηση της εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, η αλλαγή της τουρκικής στάσης θα αποτελέσει δείγμα της βούλησης της Τουρκίας για την εγκατάλειψη ολοκληρωτικών συμπεριφορών και την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών σε ζητήματα καλής γειτονίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από δέκα Τούρκους και έναν ¶γγλο που καταψήφισαν το Ψήφισμα και κατήγγειλαν τον συντάκτη του κ. Gross, όλοι οι ομιλητές εξήραν την πληρότητα και αντικειμενικότητα της Έκθεσης Gross.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή