Ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών συγκλόνισαν τη Σόφια

Κλειστό το αεροδρόμιο
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 11:26
UPD:12:14

A- A A+

Σειρά ισχυρότατων εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών συγκλόνισε σήμερα τη Σόφια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τραυματίες, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ συγκάλεσε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, μετά το τέλος της οποίας ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για νέες εκρήξεις.

Οπως έκανε γνωστό ο στρατηγός Ζλάταν Στόικοφ, οι εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 06:30 το πρωί, σε αποθήκη πυρομαχικών του βουλγαρικού υπουργείου Αμυνας στο χωριό Tσελοπέτσενε. Όπως διευκρίνισε, η περιοχή εκκενώθηκε σημειώνοντας παράλληλα πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν θα υπάρξουν και άλλες εκρήξεις.

«Ευτυχώς, δεν έχουμε καμία πληροφορία για τραυματίες ή νεκρούς, ωστόσο οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μιχαήλ Μίκοφ, μιλώντας στο κοινοβούλιο. Όπως είπε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη χημικής μόλυνσης ή ραδιενέργειας, παρ' όλο που ένα σύννεφο πυκνού καπνού καλύπτει την περιοχή.

Όπως διευκρινίστηκε, δύο χωριά εκκενώθηκαν, ενώ από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ζητήθηκε να μείνουν στα σπίτια τους και να έχουν τα παράθυρά τους κλειστά.

Ψυχραιμία και ηρεμία συνέστησε η υπουργός Εκτάκτων Αναγκών, Εμέλ Ετέμ, ωστόσο σκηνές πανικού μετέφεραν σε δηλώσεις τους αυτόπτες μάρτυρες που βρέθηκαν κοντά στο σημείο των εκρήξεων. Πολλοί δήλωσαν ότι ένιωσαν κάτι σαν σεισμό, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες το ωστικό κύμα σάρωσε τα πάντα

Θραύσματα βρέθηκαν στους γύρω δρόμους, ακόμα και κοντά σε μία από τις πίστες του αεροδρομίου της Σόφιας -σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Πέταρ Μουταφτσίεφ, ο οποίος διέταξε το κλείσιμο του αεροδρομίου. «Διέταξα το κλείσιμο του αεροδρομίου μέχρι τις 14:30. Όλες οι πτήσεις από και προς τη Σόφια θα προωθούνται στο Πλόβντιβ. Οι πτήσεις (στο αεροδρόμιο της Σόφιας) δεν θα επιτραπούν αν πρώτα δεν διασφαλιστεί η ασφάλειά τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή