Δύο ελαφρά τραυματίες από τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Σόφια

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2008 16:29
UPD:16:35

A- A A+

Περίπου 1.700 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε έπειτα από παρότρυνση των αρχών, μετά τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί σε στρατιωτική αποθήκη στα ανατολικά περίχωρα της Σόφιας, όπου φυλασσόταν παλαιάς τεχνολογίας πυρομαχικά http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/03/1534521.htm .

Από τις ισχυρότατες εκρήξεις τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα από σπασμένες τζαμαρίες, ενώ άλλο ένα ζήτησε ιατρική βοήθεια λόγω εισπνοής καπνού. Επίσης σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε περίπου 600 σπίτια στο χωριό Τσελοπέτσενε και στις γύρω γειτονιές.

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο της Σόφιας, το οποίο έκλεισε, η λειτουργία του αναμένεται να αποκατασταθεί εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Έκτακτων Καταστάσεων Εμέλ Ετέμ.

Στην αποθήκη υπήρχαν 1.500 τόνοι παλαιού τύπου πυρομαχικών και επρόκειτο να καταστραφούν. Όπως δήλωσε ο υπουργός ¶μυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Τσόνεφ, υπήρξε προς στιγμήν κίνδυνος ανάφλεξης 20 τόνων τρινιτροτολουόλης, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη βουλγάρικη πρωτεύουσα, αλλά αυτός ο κίνδυνος έχει παρέλθει οριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη πως συνεργεία του Στρατού Ξηράς ξεκίνησαν έρευνα στη γύρω περιοχή για τον εντοπισμό πυρομαχικών που πιθανώς έχουν διασκορπιστεί μετά την έκρηξη.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις τα αυξημένα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και του αζώτου στις περιοχές κοντά στην έκρηξη σήμερα το πρωί, επανήλθαν το μεσημέρι στα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους της Σόφιας να μην αγγίζουν πυρομαχικά ή άλλα αντικείμενα, προερχόμενα από την έκρηξη της αποθήκης που τυχόν βρίσκουν, αλλά να καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για καθυστερημένη και ανύπαρκτη αντίδραση.

Την άμεση παραίτηση της υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων ζήτησαν η "Ένωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων"(ΕΔΔ) και η παράταξη "Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία" (ΔΙΒ), ενώ ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών εθνικιστών από το κόμμα "Ατάκα"(Επίθεση) Βόλεν Σίδεροφ κατήγγειλε τους κυβερνώντες, ότι δεν έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε είπαν αν πρόκειται για τυχαίο συμβάν ή για τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή