Κίνα: Προειδοποίηση για ταραχές στη διάρκεια των Ολυμπιακών

Μετά την απομάκρυνση δύο αξιωματούχων της κυβέρνησης
Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 08:21
A- A A+

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των κινεζικών αρχών ασφαλείας δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου απειλούνται από σαμποτάζ και ταραχές, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δύο αξιωματούχους στους οποίους επιρρίπτονται ευθύνες για τη διαχείριση των πρόσφατων επεισοδίων στην επαρχία Γκουϊζού.

Οι ταραχές στην επαρχία αυτή έγιναν το Σάββατο, σε μία περίοδο που το Πεκίνο επιδιώκει να προλάβει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε θέματα ασφάλειας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τον Αύγουστο.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας, Γιάνγκ Χουανίνγκ, απευθυνόμενος σε αξιωματικούς της αστυνομίας, επισήμανε ότι οι αγώνες μπορεί να γίνουν στόχος δυνάμεων εχθρικών προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η κατάσταση στον διεθνή χώρο και στο εσωτερικό είναι περίπλοκη», επισήμανε ο Γιάνγκ Χουανίνγκ. «Ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αντικινεζικές και εχθρικές δυνάμεις ενεργούν με κάθε τρόπο και εντείνουν τις προσπάθειες για να προκαλέσουν ταραχές και να κάνουν ενέργειες δολιοφθοράς», πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος. Ο Γιάνγκ ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του και από τα επίσημα ΜΜΕ στην Κίνα χαρακτηρίζεται ως «ειδικός στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Οι προειδοποιήσεις του Γιάνγκ διατυπώθηκαν την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να κλείσουν την υπόθεση με τις ταραχές στην επαρχία Ουενγκαν. Στην περιοχή αυτή πολίτες πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα και πολλά οχήματα, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία προσπαθεί να συγκαλύψει τον βιασμό και τη δολοφονία ενός 17χρονου κοριτσιού, αποδίδοντας το θάνατό του σε αυτοκτονία.

Με αφορμή τις ταραχές, η κυβέρνηση απέπεμψε δύο αξιωματούχους: τον Σεν Γκουϊρόνγκ, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στην επαρχία και τον Λούο Λαϊπινγκ, που ήταν πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή