Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 09:27
A- A A+

Η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να προβεί σε διάγγελμα μετά τη συνάντησή του στις 25 Ιουλίου με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κάνει δεκτή την έφεση του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Χριστόδουλου Τσέλεπου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, η ασφάλεια των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, και τα προβλήματα στα αεροδρόμια της Κύπρου με την αυξημένη επιβατική κίνηση, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Δεύτερο χαστούκι από το Ανώτατο'', γράφει ότι δεύτερο χαστούκι έδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού μετά τη δικαίωση του Χριστόφορου Χριστοφόρου για τη θέση του Διευθυντή του ΚΥΠΕ, χθες έκανε δεκτή την έφεση του πρώην Προέδρου της ΕΠΑ Χριστόδουλου Τσέλεπου, τον οποίο είχε παύσει το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Γράφει, επίσης, ότι πρόκληση προς την Κυβέρνηση αποτελούν στοιχεία που κατέθεσαν ειδικοί επιστήμονες ότι επιλέγηκε η πιο δαπανηρή επιλογή για το φυσικό αέριο.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Μυστική συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ'', γράφει ότι μετά την προχθεσινή ενημέρωση που έτυχαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Χριστόφια για το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη, σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν και να εκφράσουν και απόψεις, αλλά προκρίνεται πως η συνεδρία θα διεξαχθεί σε κλίμα έντασης μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι έχει προαποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων. Γράφει, επίσης, ότι παρατηρείται κωλυσιεργία στη διεκπεραίωση έργων σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Διάγγελμα Χριστόφια μετά την 25η Ιουλίου'', γράφει ότι επιβεβλημένη θεωρεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας την ενημέρωση του λαού σχετικά με τις ρεαλιστικές προσδοκίες και το εφικτό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενόψει της νέας διαδικασίας που ξεκινά με απευθείας συνομιλίες από το Σεπτέμβριο. Γράφει, επίσης, ότι ερωτηματικά για την εγκυρότητα της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας προκύπτουν με βάση κάποιες πληροφορίες που αποδεικνύονται βάσιμες.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Οξύ έμφραγμα στο Καρδιολογικό του Νοσοκομείου'', γράφει ότι χωρίς γιατρούς κινδυνεύει να μείνει το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ότι ο Διευθυντής του Τμήματος Μιχάλης Μηνά, ο οποίος αφυπηρετεί, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αφού παρατηρούνται και ελλείψεις αναλώσιμων. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερεις στους πέντε που εξασφάλισαν θέση στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο έκαναν χθες εγγραφή, και ότι φέτος η Λεμεσός θα έχει υπερδιπλάσιους φοιτητές στο ΤΕΠΑΚ σε σύγκριση με πέρσι.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Αεροδρόμιο mayday, mayday'', γράφει ότι οι άμεσα υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων των Κυπριακών Αερογραμμών, με απόρρητες εκθέσεις μετά από ελέγχους, έχουν χαρακτηρίσει τη Swissport ως μη ασφαλή ή επικίνδυνη για λειτουργία, και με τρεις διαδοχικές εκθέσεις έχουν ειδοποιήσει ανωτέρους και αρμόδιους. Γράφει, επίσης, ότι βραδυπορία παρατηρείται ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στο Σαϊττά και τη Μοσφιλωτή σε ό,τι αφορά την εξέταση των αιτιών από πλευράς διωκτικών αρχών.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Με τη διαφωνία ΑΚΕΛ επικυρώθηκε η Συνθήκη'', γράφει ότι η Βουλή επικύρωσε χθες σε μία μαραθώνια συνεδρία τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας, με το ΑΚΕΛ να ψηφίζει εναντίον και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών να τηρεί αποχή. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται στο Κυπριακό με την ανάληψη της προεδρίας από τον Δημήτρη Χριστόφια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Αλαλούμ στα αεροδρόμια μας'', γράφει ότι αλαλούμ παρατηρείται στα αεροδρόμια της Κύπρου τις τελευταίες εβδομάδες με το πρόβλημα να γίνεται οξύτερο τις τελευταίες ημέρες, όσο η έξοδος και η κάθοδος τουριστών αυξάνεται την περίοδο αυτή. Δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου Μιχάλη Καμμά στην εφημερίδα, στην οποία αναφέρει ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν γερά θεμέλια και μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις...'', γράφει ότι με μιαν ασαφή βάση των συνομιλιών και με μηδέν αποτελέσματα στις ομάδες εργασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποφάσισε να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη, ικανοποιώντας πλήρως την αξίωση της τουρκικής πλευράς. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ κόβει μεταθέσεις και κάνει άλλες, σε αντίθεση με την άποψη άμεσα αρμόδιων και προϊσταμένων, με κριτήρια που να βολεύουν την παρούσα διακυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Επικυρώθηκε η Συνθήκη της Λισαβόνας'', γράφει ότι η Βουλή επικύρωσε χθες τη Συνθήκη της Λισαβόνας με 31 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον και μία αποχή. Γράφει, επίσης, ότι το πρώτο φορτίο νερού από την Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα ανοικτά της Λεμεσού, αφού οι καιρικές συνθήκες, με σφοδρούς ανέμους και ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, εμποδίζουν τη σύνδεση των αγωγών που θα μεταφέρουν το νερό στη στεριά, και αναμένεται ότι δεν πρόκειται να αρχίσει η ροή νερού στους αγωγούς πριν την Κυριακή.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή