Ιταλία - Διατροφικό σκάνδαλο με ληγμένα και αλλοιωμένα τυριά

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2008 18:59
A- A A+

Διατροφικό σκάνδαλο με τυριά, αποκάλυψαν, στην Ιταλία, οι ειδικές δυνάμεις «Νas» των καραμπινιέρων, που είχαν ξεκινήσει την έρευνα πριν δυο χρόνια, όταν σταμάτησαν φορτηγό ψυγείο σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Μιλάνο.

Πάνω από 10.000 τόνοι ληγμένα και αλλοιωμένα τυριά ανακυκλώνονταν και παρουσιάζονταν σαν φρέσκα προϊόντα στα ιταλικά σουπερμάρκετ. Ως κεντρικός εγκέφαλος της απάτης, φέρεται, κατά την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» και τα δελτία ειδήσεων της RAI, Σικελός επιχειρηματίας, ο οποίος διέθετε τέσσερα κέντρα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου συγκεντρωνόταν το χαλασμένο τυρί, αναμειγνυόταν με φρέσκο και προωθείτο σε μεγάλες εταιρίες, με γνωστές μάρκες προϊόντων, όπως Καντεμλάρτορι και Γκαλμπάνι.

Στην λίστα των «ένοχων» τυριών εντάσσεται τμήμα της παραγωγής της μοτσαρέλλας, διάφορα τριμμένα τυριά, το προβολόνε και το κρεμώδες στρακκίνο. Στις βιντεοσκοπημένες εφόδους των καραμπινιέρων διακρίνονται ξεκάθαρα, εκτός από τη μούχλα, παράσιτα σε τυριά, τα οποία, θεωρητικά είχαν υποστεί τη σχετική επεξεργασία και συσκευασία και ήταν έτοιμα προς πώληση.

Τα μέλη του κυκλώματος δεν δίσταζαν, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους, να χαρακτηρίσουν «σκουπίδια» τα προϊόντα που ετοίμαζαν για τους καταναλωτές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι εγκέφαλοι της απάτης είχαν εξασφαλίσει και τη σιωπή των ιθυνόντων των ιταλικών υγειονομικών αρχών, καθώς επρόκειτο για προϊόντα, που στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να προορίζονται μόνο για εκτροφεία ζώων.

Εκτός από την Ιταλία, τα αλλοιωμένα τυριά φέρεται να πωλήθηκαν στη Γερμανία και τη Βρετανία, ενώ οι εισαγγελείς της Κρεμόνα, ερευνούν το ενδεχόμενο το δίκτυο να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή