Σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής
Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 14:27
UPD:20:38
A- A A+

Τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος ζητά ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Βασικό αντικείμενο της διακομματικής επιτροπής προτείνεται να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών δαπανών τους με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος από τον κρατικό Προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες.

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει στην επιστολή του ότι ανάλογες ρυθμίσεις πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές και τους υποψήφιους βουλευτές.

Oλόκληρη η επιστολή

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

« Όπως δήλωσα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27.6.2008, σειρά προτάσεων τις οποίες καταθέσαμε κατά τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα και το δημόσιο βίο, ιδίως αναφορικά με τη θωράκιση των Κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος, δεν κατέστη δυνατό να γίνουν συνταγματική επιταγή, λόγω της άρνησης σύμπραξης της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ορισμένα από τα μέτρα αυτά να θεσπιστούν με νομοθετική ρύθμιση. Είναι, μάλιστα, σήμερα εξαιρετικά επιτακτικά, έτσι ώστε αφενός να εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο η διαφάνεια και αφετέρου να δοθεί έμπρακτη απάντηση σε κάθε προσπάθεια, η οποία δημιουργεί, πολλές φορές, άκριτα και αφοριστικά, σκιές σε βάρος του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.

Με βάση τα παραπάνω, όπως προανήγγειλα στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, σας ζητώ να προχωρήσετε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, στη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία να επεξεργασθεί όλα τα ανωτέρω ζητήματα, να καταρτίσει και να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση νομοθετικής πρωτοβουλίας, κινούμενη, όπως είναι αυτονόητο, στα όρια που χαράσσει το Σύνταγμα. Βασικό αντικείμενο της Διακομματικής Επιτροπής προτείνουμε να είναι τα ζητήματα που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία των Κομμάτων και συγκεκριμένα στη διαφάνεια των λειτουργικών και εκλογικών δαπανών τους, με την υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένων στοιχείων και αποδείξεων, τη χρηματοδότησή τους, στο μεγαλύτερο δυνατό μέρος, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την παράλληλη ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας για τους πόρους που θα προέρχονται από την ιδιωτική συμμετοχή, καθώς και την αυστηροποίηση των κυρώσεων για τους παραβάτες. Ανάλογες ρυθμίσεις θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπονται και για τους βουλευτές καθώς και τους υποψήφιους βουλευτές.

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς επίσης και προτάσεις που πρόκειται να υποβληθούν από όλα τα Κόμματα. Ζητούμε τη σύμπραξη όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, έτσι ώστε να καταλήξουμε από κοινού στις προσφορότερες ρυθμίσεις για την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιο βίου και του δημόσιου τομέα».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή