ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 15:44
A- A A+

Ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου, αναφέρει, μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Συνασπισμού Παναγιώτης Λαφαζάνης, και ζητά την λήψη έκτακτων μέτρων κατά της ακρίβειας.

Πιο αναλυτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η διατήρηση του επίσημου, αν και επίπλαστου τιμάριθμου στο ύψος του 4,9% την ίδια ώρα που η πραγματική ακρίβεια σαρώνει τις αγορές, δείχνει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας βρίσκεται απολύτως εκτός προβλέψεων και εκτός κάθε ελέγχου».

Παράλληλα βάλλει κατά της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντάς τη θεατή των νοσηρών καταστάσεων κερδοσκοπίας, όπως αναφέρει, αλλά και εμπρηστή της ακρίβειας γιατί «βάζει η ίδια "φωτιά" στις τιμές με τις υπεραυξήσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».

Επίσης ζητά έκτακτα μέτρα «για τη χαλιναγώγηση και μείωση των τιμών και την αποφασιστική ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων» και ειδικότερα:

«Την καθιέρωση ειδικού εργατικού τιμάριθμού με τη συμμετοχή των Συνδικάτων, ο οποίος θα περιλαμβάνει πρώτα απ’ όλα τα είδη πρώτης ανάγκης και πλατιάς κατανάλωσης, που κατά κύριο λόγο καταναλώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Την άμεση χορήγηση διορθωτικού ποσού στους μισθούς και τις συντάξεις που λεηλατούνται από τη σκληρή λιτότητα-ακρίβεια και πρώτα απ’ όλα, στους χαμηλόμισθούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

Την ακύρωση όλων των πρόσφατων αυξήσεων στα κοινωφελή τιμολόγια (ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες, διόδια, κλπ), το πάγωμα και τη σταδιακή μείωση των τιμών τους.

Τον δραστικό έλεγχο των τιμών στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης: η θέσπιση πλαφόν όπου είναι απαραίτητο και η άμεση δράση για τη διάλυση των καρτέλ στις αγορές».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή