ΗΠΑ: Ελπίδα για έναρξη απευθείας συνομιλιών Χριστόφια - Ταλάτ σύντομα

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2008 17:37
A- A A+

Την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα απευθείας διαπραγματεύσεις για μεταξύ του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε ο ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ.

Ερωτηθείς όμως πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, παρέπεμψε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. «Αυτό είναι δικό τους χρονοδιάγραμμα, όχι δικό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν, αλλά δεν έχουν δικό τους σχέδιο να προτείνουν. Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «παραγωγικές και χρήσιμες» τις χωριστές συναντήσεις που είχε σήμερα με τον κύριο Χριστόφια και τον κύριο Ταλάτ. Επίσης, συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, και τον αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, Ταγιέ Ζεριχούν.

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν ένα επανενωμένο νησί. Υποστηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ένα έθνος, μία ιθαγένεια, μία αδιαίρετη χώρα» σημείωσε ο κύριος Φριντ.

Ερωτηθείς τι προτίθενται να πράξουν οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά η διαδικασία στο Κυπριακό από την κατάσταση στην Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει τη λύση του Κυπριακού και ευχήθηκε οι Τούρκοι να λύσουν τις πολιτικές τους διαφορές κατά τρόπο που να ενδυναμώνει τη δημοκρατία τους.

Τέλος, διέψευσε δημοσίευμα, το οποίο το έφερε να έχει δηλώσει ότι «οι ΗΠΑ δίνουν την Κύπρο στην Τουρκία μέσω του σχεδίου Ανάν». Όπως ανέφερε, δεν είπε ποτέ ούτε σκέφτηκε κάτι τέτοιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή