Στις 25 Ιουλίου η απόφαση για απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 13:30
UPD:14:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

A- A A+

Στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις 25 Ιουλίου θα γίνει η τελική ανασκόπηση του παραχθέντος έργου στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές και θα αποφασιστεί το «αν θα προχωρήσουμε σε απευθείας συνομιλίες».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «γεγονός μεγάλης σημασίας» το ότι για πρώτη φορά σε δήλωση των δύο ηγετών γίνεται αναφορά για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα ως συμφωνημένο θέμα.

Σε εισαγωγική του ομιλία στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις πρώτες 120 ημέρες της διακυβέρνησής του, ο κ. Χριστόφιας έδωσε έμφαση στον τερματισμό της στασιμότητας στο Κυπριακό, την ύπαρξη κινητικότητας και τον τερματισμό του αρνητικού κλίματος που υπήρχε διεθνώς σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάτι που, όπως είπε, αποτελούν «τεκμήρια του θετικού απολογισμού».

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του διακήρυξε ότι «πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησής μας είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό. Λύσης που να αίρει την κατοχή και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους».

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979», είπε και υπογράμμισε ότι «η ενωμένη ομόσπονδη δικοινοτική, διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον κ. Ταλάτ και στάθηκε ιδιαίτερα στις συναντήσεις της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, στις οποίες ``διευκρινίστηκε ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στα πλαίσια της οποίας θα υπάρχει πολιτική ισότητα όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή