Προθεσμίες και δικαιολογητικά για την ανακατασκευή των κτηρίων που επλήγησαν από το σεισμό

ΥΠΕΧΩΔΕ
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2008 16:54
UPD:17:35
A- A A+

Τρεις αποφάσεις σχετικά με την ανακατασκευή και επισκευή των κτιρίων που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς (βλ. συνημμένο αρχείο).

Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται οι προθεσμίες και η διαδικασία χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής, οι υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης και την έκδοση των σχετικών οικοδομικών αδειών και το τιμολόγιο για τις εργασίες επισκευής βλαβών

Οι αποφάσεις αυτές συνοδεύουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τη οποία οριοθετήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό της 8 Ιουνίου 2008 και η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα (8 Ιουλίου 2008) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αυτές μεταξύ των άλλων προβλέπουν :

1. Η δωρεάν κρατική αρωγή χορηγείται :

- σε 3 δόσεις για την ανακατασκευή κτισμάτων ( το 30% της συνολικής αρωγής με την έκδοση της νέας οικοδομικής άδειας, το 35% της συνολικής αρωγής μόλις ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και οι τοιχοποιίες και το υπόλοιπο 35% με την ολοκλήρωση των εργασιών).

- σε 2 δόσεις για την επισκευή κτισμάτων ( το 50% με την έκδοση της άδειας επισκευής και το άλλο 50% μόλις εκτελεστούν εργασίες που αντιστοιχούν στο 80% της εγκεκριμένης δωρεάν κρατικής αρωγής).

2. Οι προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση της δωρεάν κρατικής αρωγής είναι :

- εντός ενός (1) έτους για τα επισκευάσιμα κτίρια ( από την ημέρα έκδοσης του πορίσματος χαρακτηρισμού του κτιρίου από την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ).

- εντός έξι μηνών (6) για τα κατεδαφιστέα κτίρια ( από την ημέρα έκδοσης του πορίσματος χαρακτηρισμού του κτιρίου από την υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ).

3. Ορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων και το κάθε στάδιο επισκευής ή ανακατασκευής. Τα δικαιολογητικά αυτά σχετίζονται με την κυριότητα του ακινήτου (π.χ. συμβόλαια) και τη διαδικασία ανακατασκευής ή επισκευής του κτίσματος. Για παράδειγμα στις περιπτώσεις ανακατασκευής τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται ανά στάδιο αφορούν στην έκδοση οικοδομικής άδειας νέου κτίσματος και στην πρόοδο των εργασιών. Στις περιπτώσεις επισκευής τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται ανά στάδιο αφορούν στη μελέτη επισκευής και στην πρόοδο εκτέλεσης των εργασιών. Τα προαναφερόμενα καθορίζονται αναλυτικά σε σχετική απόφαση.

4. Στις περιπτώσεις κτιρίων που κρίνονται επισκευάσιμα απαιτείται η σύνταξη μελέτης επισκευής η οποία συντάσσεται σύμφωνα με τις ελάχιστες υποχρεωτικές απαιτήσεις, που καθορίζονται στην σχετική υπουργική απόφαση. Βάσει της απόφασης αυτής οι βλάβες των κτιρίων κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με την σοβαρότητα και την έκτασή τους. Η δωρεάν κρατική αρωγή, για την επισκευή κτιρίων, καθορίζεται από τον προϋπολογισμό της μελέτης επισκευής.

5. Καθορίζεται το τιμολόγιο εργασιών επισκευής και ο τρόπος εκτέλεσης των εργασιών. Οι εργασίες επισκευής που αναγράφονται στο τιμολόγιο αφορούν σε επεμβάσεις τόσο σε στοιχεία του φέροντος οργανισμού (π.χ. ανακατασκευή φέρουσας τοιχοποιίας, μανδύες σε στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα και σε φέρουσα τοιχοποιία κλπ) όσο και σε στοιχεία πλήρωσης (π.χ. επισκευή με ενισχυμένο επίχρισμα σε τοιχοποιία πλήρωσης, επισκευή δαπέδων). Η μονάδα μέτρησης για την κάθε εργασία επισκευής ορίζεται στο αντίστοιχο άρθρο του τιμολογίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή