«Η κυβέρνηση περιμένει να βγει όλη η αλήθεια στη δημοσιότητα και περιμένει φυσικά από τη Δικαιοσύνη, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, οι παρανομήσαντες να πληρώσουν, έτσι όπως ο νόμος το προβλέπει».
Τα παραπάνω ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή συνεργάτη του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, μετά τα αποτελέσματα σχετικής γραφολογικής έρευνας.
Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης και το αίτημά του να αποκλειστεί η Siemens από διαγωνισμούς του Δημοσίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο κύριος Παπανδρέου, ουσιαστικά, ζητά με κάποιο τρόπο πράγματα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Υπενθύμισε δε ότι ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πως θα τεθεί ερώτημα στο νομικό συμβούλιο του κράτους για τις δυνατότητες που έχει η ελληνική δημόσια διοίκηση να ασκήσει νομικά δικαιώματα έναντι της συγκεκριμένης εταιρείας.
Ερωτηθείς αν έχει επιβληθεί «σιωπητήριο» στους βουλευτές της ΝΔ για την υπόθεση της Siemens, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως οι βουλευτές απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων εκφράζοντας τις απόψεις τους.
Σε ερώτηση για την υπόθεση Ζαχόπουλου, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και έχει αναθέσει στη Δικαιοσύνη όλες τις υποθέσεις. «Η Δικαιοσύνη, ως αρμόδια, έχει τον τελευταίο λόγο» υπογράμμισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε και σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις καταγγελίες συνδικαλιστών της ΔΕΗ ότι η διοίκηση της επιχείρησης χάρισε στη Siemens ρήτρες ύψους 3,3 εκατ. ευρώ που αφορούσαν σύμβαση που είχε με την κοινοπραξία Siemens AG/Power Machines για την αναβάθμιση δύο μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Συγκεκριμένα ερωτηθείς «γιατί χάθηκαν 3,3 εκ. ευρώ» σημείωσε πως το σχετικό έργο είναι ενταγμένο στο Γ' ΚΠΣ, και πως η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το είχε αναλάβει ειδοποίησε τη ΔΕΗ πως, λόγω αστοχίας, η παράδοση του εξοπλισμού θα καθυστερούσε.
«Η επιχείρηση» συνέχισε «έπρεπε να λάβει μία απόφαση. Ή να καταγγείλει τη σύμβαση, να εισπράξει ποινικές ρήτρες ύψους 3,3 εκ. ευρώ και να επαναπροκηρύξει το έργο, χάνοντας έτσι 18 εκ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ, ή να συνεχίσει το έργο, χωρίς την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών για τη συγκεκριμένη καθυστέρηση».
Συμπλήρωση ακόμη πως το ΔΣ της ΔΕΗ, σε συνεδρίασή του, στις 27 Μαρτίου 2008, δέχθηκε σχετική εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της Επιχείρησης και αποφάσισε τη συνέχιση της εκτέλεσης του έργου, χωρίς να καταπέσουν οι ποινικές ρήτρες, αλλά διατηρώντας τις σε ισχύ για τις υπόλοιπες φάσεις του έργου.
Σε παρεμφερείς ερωτήσεις, ο κύριος Ρουσόπουλος τόνισε πως το δίλημμα ήταν αν θα χαθούν 18 εκ. ευρώ ή θα συνεχιζόταν το έργο διατηρώντας η ΔΕΗ το δικαίωμα της ποινικής ρήτρας. «Το έργο είναι σε εξέλιξη και το δικαίωμα της ρήτρας παραμένει» ανέφερε για την περίπτωση που υπάρξουν και δεύτερα ή τρίτα κρούσματα καθυστέρησης.
Μιλώντας γενικά για τις συμβάσεις, τόνισε ότι «επί Ν.Δ κινούνται στο πλαίσιο της έννομης τάξης του ελληνικού και κοινοτικού δικαίου».