Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση

Ποινική δίωξη για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 17:32
UPD:22:07
A- A A+

Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με αφορμή την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote το 2006.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από έρευνα που διενήργησε η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, με αφορμή προσφυγή στον Αρειο Πάγο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Με το πέρας της έρευνάς της και αφού εξέτασε, με την ιδιότητα του υπόπτου, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η κ. Σπυροπούλου παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για πέντε κακουργήματα.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα: Απιστία που στρέφεται κατά υψηλόβαθμων στελεχών της Cosmote. Ηθική αυτουργία σε απιστία που στρέφεται κατά του επιχειρηματία. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που στρέφεται κατά των μελών του ΔΣ της επιχείρησης. Χειραγώγηση αγοράς από κοινού και κατ' εξακολούθηση κατ' επάγγελμα και συνήθεια που στρέφεται κατά επτά προσώπων αντικριστών και ατόμων που εμπλέκονται με την επιχείρηση και ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση, που στρέφεται σε βάρος του επιχειρηματία.

Η υπόθεση ανατέθηκε για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης στον 20ό τακτικό ανακριτή.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, απάντησε πως δεν γνωρίζει τη υπόθεση και συνεπώς δεν μπορεί να πάρει θέση.

Σε επόμενη ερώτηση, σχετική με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου 2008 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 660.000 ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με αφορμή τον έλεγχο που διενήργησαν οι νομικές υπηρεσίες της σχετικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα της εταιρείας Γερμανός.

ΠΑΣΟΚ: Η δίωξη μάς δικαιώνει

«Πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση για την οποία είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Ελπίζω αυτή τη φορά η Δικαιοσύνη να φτάσει μέχρι τέλους, γιατί η ζημιά για τον ΟΤΕ και κατ' επέκταση για το κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια. Η εξέλιξη αυτή όμως, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για την εκχώρηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom».

Τα παραπάνω δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου σχετικά με την άσκηση ποινικών διώξεων για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote.

«Στο ΠΑΣΟΚ αισθανόμαστε ότι η δίωξη αυτή μας δικαιώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα έθεσε δύο ερωτήματα προς το κυβερνών κόμμα: «Τι σκοπεύει να κάνει με το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, που σήμερα κατηγορείται για κακούργημα, είναι η ίδια διοίκηση που πρόσφατα πώλησε τον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και αν σκοπεύει να αναλάβει τις δικές της πολιτικές ευθύνες, εφόσον γνώριζε για τη συγκεκριμένη εξαγορά, και να μας πει ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος τότε υπουργός Μεταφορών την άποψή τους μετά τη σημερινή άσκηση δίωξης».

Ερωτηθείς αν υπάρχει και θέμα απόδοσης και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως περιμένει την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας «γιατί δεν έχει διαψεύσει ότι ήταν ενήμερος».

Πρόσθεσε δε πως «οι ευθύνες του κ. Αλογοσκούφη είναι πρωτίστως πολιτικές για μια διοίκηση που σήμερα κατηγορείται για κακουργήματα και γιατί είναι η ίδια διοίκηση που πρόσφατα πώλησε με αδιαφανείς διαδικασίες τον ΟΤΕ και από εκεί και πέρα αν υπάρχουν και άλλες ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν».

Βολές ΚΚΕ κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει το ΚΚΕ με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote, σημειώνοντας πως «η απόδοση των όποιων ποινικών ευθυνών δεν αρκεί».

Στη σχετική του ανακοίνωση προσθέτει πως «η εργατική τάξη, ο λαός γενικότερα, πρέπει να τιμωρήσει τα κόμματα της αστικής εξουσίας και όλους εκείνους που συμφωνούν με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Εκείνους, που στηρίζουν τη νόμιμη ληστεία κατά του λαού, ενώ στρέφουν υποκριτικά την προσοχή τους μόνο σε ορισμένα συμπτώματα, παρενέργειες και ανομήματα, ακριβώς επειδή ενδιαφέρονται να εξαγνίσουν το, έτσι και αλλιώς, αθεράπευτα αμαρτωλό καθεστώς της εκμετάλλευσης».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ακόμη πως «είναι το μόνο κόμμα, που υποστήριξε και υποστηρίζει την ύπαρξη αποκλειστικά δημόσιας επιχείρησης τηλεπικοινωνιών, χωρίς την παράλληλη συνύπαρξη άλλων ιδιωτικών ομίλων».

ΣΥΝ: Να χυθεί άπλετο φως

Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της «Γερμανός», να επανεξεταστεί η εξαγορά της Cosmote από τον ΟΤΕ και να ακυρωθεί άμεσα «η παράδοση του ΟΤΕ στη DT» ζητά ο Συνασπισμός με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων για την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote.

ΛΑΟΣ: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η Δικαιοσύνη θέλει το Γερμανό της»

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η δικαιοσύνη θέλει τον Γερμανό της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την άσκηση ποινικών διώξεων σχετικά με την εξαγορά της «Γερμανός» από την Cosmote ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Σημειώνει ακόμη πως επιβεβαιώθηκαν καταγγελίες του κ. Καρατζαφέρη «για την περίεργη αγορά από την Cosmote, έναντι του τιμήματος 1,3 δισ. ευρώ του χρεωμένου δικτύου της εταιρείας "Γερμανός"».

Ανακοίνωση της Cosmote

«Η εξαγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ αποτέλεσε στρατηγικής αξίας κίνηση για την COSMOTE. Έχει συμβάλει καταλυτικά στην εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και της έχει προσδώσει στρατηγικό και εμπορικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.

Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύεται από τα μερίδια αγοράς της COSMOTE και από τους ρυθμούς ανάπτυξής της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η COSMOTE έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Θεωρεί ότι η δικαστική έρευνα θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική ορθότητα της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ την οποία η COSMOTE πραγματοποίησε με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες».

Δήλωση Π. Γερμανού

«Αναντίστοιχη προς την πραγματικότητα» χαρακτηρίζει κ. Πάνος Γερμανός την ποινική δίωξη για την υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας από την Cosmote [COSr.AT] που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο κ. Γερμανός στη δήλωσή του αναφέρει ακόμη πως η δίωξη είναι αντίθετη προς την παγιωμένη επί 28 χρόνια συμπεριφορά του στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

«Με εκπλήσσει αφάνταστα που μια τυπική συμφωνία εξαγοράς μεταξύ δύο εισηγμένων πολυμετοχικών εταιριών, ξεκάθαρη και διαφανής, που αποτελεί συνήθη διεθνή πρακτική και που επικροτήθηκε από όλη τη διεθνή επιχειρηματική και οικονομική κοινότητα, διαστρεβλώνεται» προσθέτει.

«Οι επιχειρηματικές σχέσεις και συμφωνίες μου έχουν τόση καθαρότητα και διαφάνεια ώστε να με διακατέχει η βεβαιότητα και η ηρεμία που η αλήθεια παράγει» καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή