Είναι όλα υπό έλεγχο;

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2008 21:37

A- A A+

Η «αναγέννηση» της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά στη στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης για την αντικατάσταση του πετρελαίου ως ενεργειακής πηγής, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν στο Παρίσι.

Oι βρετανικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Μπράουν επιθυμεί να αρχίσουν να λειτουργούν, μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, στη Βρετανία, τουλάχιστον οκτώ σταθμοί πυρηνικής ενέργειας.

Η Ιταλία βλέπει θετικά την άρση αναστολής του πυρηνικού της πρόγράμματος.

«Οποιος χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια, δεν επιτρέπεται να επιχειρηματολογεί μόνον με τα πλεονεκτήματα της χρήσης της. Οι αντιδραστήρες και γενικά η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας κρύβουν τεράστιους κινδύνους. Με το ατύχημα στο Τρικαστίν στη Γαλλία (διαρροή υγρού που περιείχε ουράνιο από το πυρηνικό εργοστάσιο) δοκιμάζεται σοβαρά η αξιοπιστία των ένθερμων οπαδών των πυρηνικών εργοστασίων, οι οποίοι συνηθίζουν να λένε: Στη Δύση όλα είναι υπό έλεγχο», σημείωνε την περασμένη εβδομάδα η Süddeutsche Zeitung.

«Στον Ροδανό χύθηκαν κάποια κυβικά υγρών με ουράνιο. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συγκέντρωση ουρανίου στο ποτάμι ξεπέρασε κατά 1.000 φορές τα όρια, αλλά δεν πρόκειται για πυρηνική καταστροφή», σχολιάζει η «Tageszeitung» που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα κατάλοιπα ουρανίου θα κατακαθίσουν στον πυθμένα και ίσως αργότερα μολυνθούν κάποια ψάρια και κάποιος ψαράς ή αγρότης πεθάνει από καρκίνο, γιατί έφαγε το ψάρι με το ουράνιο. Οχι δεν πρόκειται για πυρηνική καταστροφή. Καταστροφή είναι η κανονική λειτουργία του κάθε πυρηνικού εργοστασίου που μολύνει αργά, αθόρυβα και σταθερά».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή