Δεν θα μιλήσει κανείς;

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008 22:12

A- A A+

Πολιτιστική κληρονομιά σημαίνει μνήμη. Και ένας κατακτητής ενδιαφέρεται πρωτίστως να πολεμήσει τη μνήμη-φορέα της ιστορίας του κάθε λαού. Γι' αυτό απαξιώνει, αποξηλώνει, βεβηλώνει, διαγουμίζει, καταστρέφει, αποκολλά βάναυσα και διοχετεύει στο εμπόριο ό,τι μπορεί να πουληθεί.

Τριάντα και πλέον χρόνια δεν ξεθύμανε το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο. Τελευταίο θύμα του ο ναός της Αγίας Αικατερίνης στο χωριό Γεράνι, βόρεια της κατεχόμενης Αμμοχώστου, και το παρακείμενο κοιμητήριο.

Την κατεδάφιση του ναού και την καταστροφή του κοιμητηρίου, κατήγγειλε ο βυζαντινολόγος του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, σε συνέντευξη Tύπου για την παρουσίαση του βιβλίου του "Τα Θρησκευτικά Μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο - Oψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής".

O ναός είχε λεηλατηθεί μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Τον περασμένο Μάιο εκσκαφέας κατεδάφισε το ναό και ολοκλήρωσε την καταστροφή του ήδη βεβηλωμένου κοιμητηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χοτζάκογλου, ο ναός αποτελούσε έξοχο δείγμα της αρχιτεκτονικής εξέλιξης στην Κύπρο επί Τουρκοκρατίας, όπου διαφαινόταν η επίδραση της γοτθικής αρχιτεκτονικής παράδοσης στη μεταγενέστερη αρχιτεκτονική εξέλιξη της Μεγαλονήσου.

Ενας πολιτιστικός πλούτος σε αφανισμό ή σε συρρίκνωση. Ναοί και μνημεία σε αποσύνθεση. Τραγική ειρωνεία: To Mάιο που κατεδαφίστηκε ο ναός, παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα την καταστροφή και τη σύληση των Ορθοδόξων εκκλησιών και μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ακούστηκαν τα αναμενόμενα περί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που επηρεάζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα, και γι' αυτό, η Ε.Ε. οφείλει να αναλάβει δράση.

Λόγια, λόγια, λόγια, που σκορπίζονται από την φενακίζουσα πολιτισμένη Ευρώπη, ενώ η καταστροφή συνεχίζεται.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή