Έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναδεικνύει ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο παράδειγμα από την επίδραση των κλιματικών αλλαγών, και συγκεκριμένα από την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, στους θαλάσσιους οργανισμούς.
Ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. μελέτησε το ρυθμό εισόδου των θερμόφιλων ειδών της Ερυθράς Θάλασσας στη Μεσόγειο, που αποκαλούνται λεσεψιανοί μετανάστες, δια μέσου της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και την επέκταση της γεωγραφικής διανομής των ειδών αυτών από το Σουέζ μέχρι και το Αιγαίο, από την εποχή της τελικής διάνοιξης της διώρυγας (1869) μέχρι σήμερα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στα ελληνικά ύδατα και οδήγησε σε δύο βασικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα:
- Ο ρυθμός εισόδου των λεσεψιανών μεταναστών είναι επιταχυνόμενος (κάθε επόμενο έτος εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών από ό,τι το προηγούμενο έτος) και παράλληλος με την προοδευτική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου.
- Οι λεσεψιανοί μετανάστες που έχουν ήδη εισβάλει στη Μεσόγειο, εξαιτίας της προοδευτικής αύξησης της θερμοκρασίας της Μεσογείου, επεκτείνουν τη γεωγραφική διανομής τους όλο και περισσότερο βόρεια, με αποτέλεσμα, τελικά, τον εμπλουτισμό του Αιγαίου με συνεχώς περισσότερους λεσεψιανούς μετανάστες.
Η έρευνα με τίτλο «Διερεύνηση της εξέλιξης του λεσεψιανού μεταναστευτικού ρεύματος, όσον αφορά στα ψάρια, τα μαλάκια και τα δεκάποδα» πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά για τρεις διαφορετικές ομάδες οργανισμών (ψάρια, γαρίδες – καβούρια, μαλάκια). Και στις τρεις περιπτώσεις προέκυψαν τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα.
Σημειώνεται ότι οι λεσεψιανοί μετανάστες χρωστούν το όνομα τους στο Γάλλο μηχανικό F. Lesseps που πρωτοστάτησε στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ.