Δημοσκόπηση: Εξι κόμματα στη Βουλή

Στο 3,5% η διαφορά Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ
Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008 09:10
A- A A+

Η προοπτική ύπαρξης έξι κομμάτων στη Βουλή, με την είσοδο των Οικολόγων - Πρασίνων, διαγράφεται έντονα σε έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει σήμερα η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η διαφορά των δύο κομμάτων διατηρείται στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 34%, ΠΑΣΟΚ 30,5%), ωστόσο η κρίση του δικομματισμού εμφανίζεται συνεχής και με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι πολύ δύσκολο τα δύο μεγάλα κόμματα τελικά να ξεπεράσουν αθροιστικά, στις επόμενες εκλογές, το 65%.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η δυναμική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μεγάλη και, κατά τα φαινόμενα, έχει σταθεροποιηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων: α) (πρώην) ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, β) έντονες εισροές από το ΚΚΕ, γ) ισχυρότατη επιρροή στους νέους ψηφοφόρους και ευρύτερα στο «νέο εκλογικό σώμα» (έως 45 ετών).

Το ΚΚΕ ανακάμπτει εμφανίζοντας αξιοσημείωτα κέρδη από τη δυσαρέσκεια λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ και ο ΛΑΟΣ κερδίζει από τη Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι το εκλογικό του σώμα έχει ένα υψηλό βαθμό ρευστότητας.

Οι μεγαλύτερες δεξαμενές ψήφων για τους Οικολόγους εμφανίζονται: α) από τη Ν.Δ. (μεσοαστικά και αστικά στρώματα που είναι πρόθυμα να την εγκαταλείψουν λόγω δυσαρέσκειας και περιβαλλοντικών ανησυχιών) και, β) από τα νεότερα ηλικιακά στρώματα, που αποδεσμεύονται από τις κομματικές ταυτίσεις.

Τέλος, άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 78% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η υπόθεση της Siemens θα καλυφθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή