Δεν αποκλείει απευθείας διαπραγματεύσεις το Σεπτέμβριο ο Δ. Χριστόφιας

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008 10:49
A- A A+

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη συνάντησή του την προσεχή Παρασκευή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο διευθυντή ειδήσεων του ΡΙΚ Γιάννη Καρεκλά.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό το Σεπτέμβριο. «Αυτό είναι το ζητούμενο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για τις συζητήσεις που διεξάγονται στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πρόσθεσε: «Υπάρχει σύγκλιση, αλλά υπάρχουν και αρκετές αποκλίσεις σε διάφορες πτυχές, ενώ υπάρχουν και πτυχές στις οποίες δεν υπάρχει ουσιαστικά καθόλου πρόοδος». Επίσης, επισήμανε ότι το κυπριακό δε θα το λύσουν οι ομάδες εργασίας.

«Για μένα» πρόσθεσε «υπάρχει πρόοδος και πρέπει να προσπαθήσουμε με τον κύριο Ταλάτ και εκεί που δεν υπάρχει σύγκλιση να βρούμε κοινή συνισταμένη».

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι οι βασικές του θέσεις για τη λύση του κυπριακού προνοούν τα εξής:

- Κοινό ομόσπονδο κράτος με πολίτευμα Προεδρικής Δημοκρατίας, στο οποίο η Προεδρία θα ασκείται εκ περιτροπής. Θα υπάρχει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και Υπουργικό Συμβούλιο. Το κεντρικό κράτος θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Για το θέμα του πολιτεύματος ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδέχονται πως ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος θα ασκεί την εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αντιπρόεδρο από την κοινότητα τους. Το αντίστροφο θα ισχύει, όταν ο πρόεδρος θα είναι Τουρκοκύπριος.

- Η πολιτική ισότητα είναι βασικό στοιχείο της λύσης και σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους.

- Τα συνιστώντα κρατίδια δεν πρέπει να είναι «εθνικώς καθαρά» για να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες σε περιοχές, που δεν θα αποδοθούν στους Ελληνοκυπρίους. Οι αρμοδιότητες των κρατιδίων θα είναι ισότιμες, αλλά δεν θα πρέπει να υπερκεράζουν το σύνταγμα του ομόσπονδου κράτους.

- Η οικονομία πρέπει να είναι ενιαία.

Τέλος, τόνισε ότι στόχος του είναι η ειρήνη και η συμφιλίωση, η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, η κατάργηση των εγγυήσεων, η δραστική μείωση του αριθμού των εποίκων και η αποκατάσταση του δικαιώματος περιουσίας και επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή