Ανοίγει και πάλι για το κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ήλιδας

Η πορεία των έργων στην Ολυμπία
Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008 16:59
UPD:17:07
A- A A+

Αυτή την εβδομάδα θα ξανανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ήλιδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης που επισκέφθηκε το Σάββατο το μουσείο και επιθεώρησε τις εργασίες που εκτελούνται.

«Μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου, όπου έγιναν σχετικές ζημιές στο μουσείο της αρχαίας Ήλιδας, το υπουργείο Πολιτισμού παρενέβη άμεσα. Αντιδράσαμε ακαριαία και μέσα σε ένα μήνα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Αυτή την εβδομάδα θα γίνει η πλήρης επανέκθεση και το μουσείο θα ανοίξει ξανά για τους επισκέπτες», τόνισε ο κ. Λιάπης.

Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε και από τις τοπικές κοινωνίες να κάνουν μία προσπάθεια προβολής του μουσείου. «Επενδύθηκαν 4.000.000 ευρώ από την ελληνική Πολιτεία αλλά έχουμε ελάχιστους επισκέπτες και αυτό είναι ευθύνη της τοπικής κοινωνίας», παρατήρησε ο κ. Λιάπης και πρόσθεσε:

«Κάναμε το χρέος μας, ως υπουργείο Πολιτισμού, για την κατασκευή και στελέχωση του Μουσείου, κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων. Χρειάζεται λοιπόν να ανοίξουμε τις πόρτες και στο ευρύτερο κοινό. Για να γνωρίσει την παρουσία και τη σημασία αυτού του μουσείου, για να υπάρχουν και οι αντίστοιχες αποσβέσεις σε πολιτιστικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό επίπεδο. Υπάρχει μία στρέβλωση εδώ, την οποία πρέπει να διορθώσουμε. Γι΄ αυτό είμαι λοιπόν εδώ, για να δούμε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε».

Σημειώνεται ότι το μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 2004, το 2006 το επισκέφθηκαν 2.161 επισκέπτες εκ των οποίων οι 1.148 μαθητές, 122 επισκέπτες που κατέβαλαν μειωμένο εισιτήριο 1 ευρώ και 891 επισκέπτες που κατέβαλαν ολόκληρο το εισιτήριο 2 ευρώ. Το 2007 συνολικά 3.632 εκ των οποίων 2.666 μαθητές, 194 επισκέπτες που κατέβαλαν μειωμένο εισιτήριο 1 ευρώ και 891 που κατέβαλαν ολόκληρο το εισιτήριο 2 ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 συνολικά 1.771 επισκέπτες, εκ των οποίων 1.510 μαθητές, 51 επισκέπτες που κατέβαλαν μειωμένο εισιτήριο 1 ευρώ και 210 επισκέπτες που κατέβαλαν ολόκληρο το εισιτήριο 2 ευρώ.

Στη συνέχεια ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας και ανάφερε ότι :

· Η συντήρηση των φυτεύσεων προχωρά κανονικά από το ΕΘΙΑΓΕ.

· Η φυσική αναγέννηση και η τεχνητή αναδάσωση είναι εμφανής σε όλο το χώρο και ιδιαίτερα στον Κρόνιο Λόφο.

· Έχουν ολοκληρωθεί οι αποψιλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο.

· Το σύστημα πυρασφάλειας έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί κανονικά.

· Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η ειδική μελέτη επέκτασης και αναβάθμισης του συστήματος πυροπροστασίας, με στόχο να αρχίσει η εγκατάσταση το ταχύτερο δυνατόν.

Προτεινόμενα για εσάς