Σλοβενία: Γιάνσα και Ρούπελ χαιρέτισαν τη σύλληψη Κάρατζιτς

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 12:50
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, κ. Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Ντιμίτρι Ρούπελ, χαιρέτισαν σήμερα τη σύλληψη του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, στο Βελιγράδι.

«Η επί μακρόν αναμενόμενη σύλληψη, που θα πρέπει να έχει ως συνέχεια μια δίκαιη δίκη στη Χάγη είναι ένα σημαντικό βήμα προς το κλείσιμο του τελευταίου κεφαλαίου της πρόσφατης, τραγικής ιστορίας των Δυτικών Βαλκανίων. Η απόδοση της δικαιοσύνης, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα θύματα της πολεμικής βίας και τις οικογένειές τους είναι η βάση για μια βιώσιμη συμφιλίωση στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Γιάνσα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Ο κ. Γιάνσα εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως «οι σερβικές αρχές θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους για στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, κάνοντας παράλληλα πλήρη χρήση της δυνατότητας που τους προσφέρεται για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των εθνών.

«Η Σλοβενία, που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ε.Ε. να δώσει στη Σερβία ένα σαφές ευρωπαϊκό κίνητρο, θα συνεχίσει να στηρίζει τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Σερβίας», τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούπελ επισήμανε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ειδικά η σύλληψη του Κάρατζιτς, «επικυρώνουν» την απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της σλοβενικής προεδρίας της Ε.Ε. για την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τις σερβικές αρχές ως «επένδυση» στη σταθερότητα και την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Ρούπελ ανέφερε ακόμη ότι η Ε.Ε. αναμένει επίσης από τη Σερβία να συλλάβει τους δύο άλλους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τους Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή