«Ο κ. Γκρούεφσκι μπορεί να ενημερώσει όποιον θέλει»

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 13:16
UPD:13:37

A- A A+

«Ο κ. Γκρούεφσκι μπορεί να ενημερώσει για τις απόψεις του όποιον θέλει. Ούτως ή άλλως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι εταίροι έχουν μία πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τις ελληνικές θέσεις».

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επιστολή του πρωθυπουργού των Σκοπίων στο Ζοζέ Μπαρόζο.

Μια πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην οποία θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από τις επίσημες θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κανένα από τα δύο αυτά θεσμικά όργανα δεν έχει επικαλεστεί σε αποφάσεις ή εκθέσεις του θέμα σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Επιπλέον και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, δεν έχει αναφερθεί σε θέμα σλαβομακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, που θέτει με την επιστολή του ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (20 Ιουνίου), οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν μια πολύ ικανοποιητική για την Ελλάδα θέση, στην οποία αναφέρεται ότι «απαραίτητο συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, παραμένουν οι σχέσεις καλής γειτονίας, στις οποίες περιλαμβάνεται κα η εξεύρεση βάσει διαπραγματεύσεων μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή