Ικανοποίηση για τη σύλληψη Κάρατζιτς σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 15:52
A- A A+

Η σύλληψη του ανθρώπου που καταζητείτο επειδή σχεδίασε και διέταξε τις χειρότερες θηριωδίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνει ότι το Βελιγράδι συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα για το Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας «ιστορική στιγμή». «Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες. Η σύλληψή του Κάρατζιτς είναι μια καλή είδηση για όλα τα Βαλκάνια» τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Μέρκελ δήλωσή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, έκανε λόγο για «ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ».

«Τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, αλλά ας μην προδικάσουμε τίποτα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ η χώρα του οποίου το εξάμηνο αυτό ασκει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. «Ο Κάρατζιτς συνελήφθη αλλά όχι ο Μλάντιτς» πρόσθεσε.

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Ντε Γκουχτ σε δηλώσεις του χαιρετίζει την σύλληψη του Κάρατζιτς και απευθύνει έκκληση προς το Βελιγράδι να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη σύλληψη και του Ράτκο Μλάντιτς. Τη σύλληψη χαιρετίζει και η Ολλανδία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη Σόφια, ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας Σόλομον Πάσι, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Κάρατζιτς «ανακούφιση για την Ευρώπη», τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα επιταχύνει την ενσωμάτωση της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου στις ευρωπαϊκές δομές.

Και η υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Κίνγκα Γκοντζ χαιρέτισε τη σύλληψη και ανέφερε ότι πρόκειται για μία «καθαρή ένδειξη» που έστειλε το Βελιγράδι προς την ΕΕ.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή