Διαβεβαιώσεις Σερβίας για σύλληψη και του Μλάντιτς

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 17:57
UPD:21:29
Reuters

A- A A+

Τη διαβεβαίωση πως η σερβική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών», προκειμένου να συλληφθεί και ο Ράτκο Μλάντιτς έδωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βουκ Γέρεμιτς.

«Αναφορικά με τους άλλους φυγάδες και ιδιαίτερα με τον στρατηγό Μλάντιτς, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η σερβική κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών για να επιβεβαιώσει την πλήρη συνεργασία της με Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κ. Γέρεμιτς.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει θέσει ως προϋπόθεση για την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης της Σερβίας στους κόλπους της την πλήρη συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο.

«Η σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αποδεικνύει ότι «η Σερβία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

«Βρισκόμαστε στην εξουσία εδώ και δύο εβδομάδες και είμαστε πολύ σοβαροί ως προς το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το αποδείξαμε χθες», δήλωσε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να αποτιμήσουν την επίδραση της σύλληψης του Κάρατζιτς στην προσέγγιση Σερβίας - ΕΕ.

«Είμαστε σαφώς προσηλωμένοι στην ειρήνη και το διεθνές κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς είναι ένα «σημαντικό επίτευγμα» στο πλαίσιο των προσπαθειών της Σερβίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πρόκειται σίγουρα για σημαντικό επίτευγμα αναφορικά με τη συνεργασία της Σερβίας με το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης να συνεργαστεί πλήρως με το δικαστήριο», δήλωσε ο Όλι Ρεντ.

Κομισιόν: Να αρχίσει η εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας

Τη βούλησή της να ξεκινήσει η εφαρμογή των εμπορικών πλεονεκτημάτων μιας νέας συμφωνίας με τη Σερβία, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάραζιτς.

«Αν και αναγνωρίζουμε ότι είναι δικαίωμα του Συμβουλίου (της ΕΕ) να αποφασίσει, από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε την ενδιάμεση συμφωνία, που είναι το κομμάτι που σχετίζεται με τον τομέα του εμπορίου της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Εταιρικής Σχέσης» δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς.

O υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς αποτελεί δικαίωση μιας σταθερής ευρωπαϊκής πολιτικής και γνωστοποίησε πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν εντολή στους Μόνιμους Αντιπροσώπους να εξετάσουν άμεσα τις δυνατότητες εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύλληψη του Κάρατζιτς, επισημαίνοντας τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι η Σερβία μπορεί να επιταχύνει την πορεία προσέγγισής της προς την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, εφόσον εκπληρωθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή