Πρότυπα διαχείρισης της ποιότητας της ατμόσφαιρας

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2008 21:24

A- A A+

Στην Ευρώπη, πολλές πόλεις γνωρίζουν επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που βλάπτουν αποδεδειγμένα την υγεία -ευθύνονται για αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις, καθώς και για την κακή ανάπτυξη των πνευμόνων στα παιδιά- και παραβιάζουν τα όρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Πολλοί ρυπαντές, όπως το διοξείδιο του θείου και το βενζόλιο, έχουν μειωθεί σημαντικά, αποτέλεσμα της ανάπτυξης πιο καθαρών αυτοκινήτων. Αλλά τα μικροσωματίδια παρουσιάζουν μια αξιοσημείωτη αντοχή.

Επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν τα μικροσωματίδια μειωθούν στα όρια της ΠΟΥ -10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα- οι ετήσιοι θάνατοι σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις θα μειωθούν κατά 22.000.

Εξαίρεση σ' αυτή την αχλύ, αποτελούν δύο ευρωπαϊκές πόλεις-πρότυπα στον τομέα της διαχείρισης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Στη φλαμανδική πόλη Χάσελτ (φωτογραφία), ο δήμος προχώρησε από τη δεκαετία του '80 σε μια πρωτότυπη τότε απόφαση: Απαγόρευσε στο κέντρο τα ΙΧ. Τα μόνα οχήματα που κινούνται στο κέντρο είναι εκείνα που προμηθεύουν τα καταστήματα και τα δημοτικά λεωφορεία, τα οποία είναι δωρεάν.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Φλάνδρας προχώρησε ακόμη πιο πέρα: Καθόρισε μια δωρεάν τριετή κάρτα για λεωφορεία και τρένα για όλους τους κατοίκους της Φλάνδρας που κινούνται εντός των συνόρων της, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα πουλήσουν το αυτοκίνητό τους.

Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν το ΙΧ τους 30.000 Φλαμανδοί και κινούνται με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Το παράδειγμα της Χάσελτ έχουν ακολουθήσει και άλλες βελγικές, αλλά και ολλανδικές πόλεις. Στην ελβετική πόλη Τσουκ, προχώρησαν από το 2007 στον εξοπλισμό των δημοσίων συγκοινωνιών με φίλτρα μικροσωματιδίων ντίζελ. Η Γκαμπριέλε Λιόπαρτ, δημοτική σύμβουλος του Τσουκ, εκτιμά ότι «χωρίς επαγρύπνηση και νέα σχέδια αντιμετώπισης δεν μπορεί να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι...Το 90% των λεωφορείων, τρένων και ποταμόπλοιων έχει ήδη εξοπλιστεί με αυτά τα φίλτρα».

Τα κίνητρα που προσφέρει η ελβετική τοπική και περιφερειακή διοίκηση για τη χρήση των δημοσίων συγκοινωνιών είναι οι προσιτές τιμές της μηνιαίας ή ετήσιας κάρτας πολλαπλών διαδρομών. Επιπλέον η ίδια κάρτα διατίθεται από τις δημόσιες συγκοινωνίες στη μισή τιμή τους μήνες με μεγάλη ηλιοφάνεια, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, που εμφανίζεται συχνότερα υψηλή συγκέντρωση ατμοσφαιρικών ρύπων.

DEUTSCHE WELLE, International Herald Tribune

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή