Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 10:14
A- A A+

Οι συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενόψει της συνάντησης του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η θέση του ΑΚΕΛ υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η καθυστέρηση στο να ξεφορτωθεί και το δεύτερο φορτίο ελληνικού νερού, η διοικητική έρευνα που διεξήχθη για το θέμα των αφλατοξινών και οι αυξήσεις στα ευαίσθητα προϊόντα όπως παρουσίασε έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Στο εδώλιο η Κυπριακή Δημοκρατία'', γράφει πως στο σκαμνί πρόκειται να βρεθεί η Κύπρος, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς έχει κινήσει διαδικασία παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με παρατυπίες που φέρεται να σημειώθηκαν κατά τη διαδικασία ανάθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του έργου για το θερμοηλεκτρικό σταθμό Βασιλικού (Δ' φάση). Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι 15 ημέρες θα παραμείνει μέσα στο δεξαμενόπλοιο GOPA και το δεύτερο φορτίο ελληνικού νερού, με ορατό τον κίνδυνο να καταλήξει κι αυτό στον υδροφορέα Γερμασόγειας.

''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Σύρει τους αγρότες στα δικαστήρια η Κυβέρνηση'', γράφει πως τη χαριστική βολή επιχειρεί να δώσει η Κυβέρνηση στους αγρότες, απαιτώντας την άμεση εξόφληση παλαιών οφελών σε υδατικά έργα, ενώ τους προειδοποιεί παράλληλα ότι σε αντίθετη περίπτωση θα καταχωρηθούν αγωγές εναντίον τους, παρά τις διαβεβαιώσεις που τους είχαν δοθεί κατά καιρούς, ότι τα οφειλόμενα ποσά θα διαγράφονταν ως αντιστάθμισμα στις σημαντικές απώλειες εισοδήματος που υπέστη ο αγροτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι κάτοικοι του Ακάμα καταγγέλλουν ότι εκμηδενίζονται οι περιουσίες τους.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πέντε πιάστηκαν στις αφλατοξίνες'', γράφει ότι η διοικητική έρευνα, η οποία διεξήχθη για το σκάνδαλο των αφλατοξινών που ξέσπασε στα τέλη Μαΐου, στρέφει την προσοχή του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος και διέταξε την έρευνα, προς πέντε λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας που υπηρετούν σε διαφορετικές θέσεις και κλίμακες. Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι πέντε έχουν επιδείξει αμέλεια άσκησης καθήκοντος, και βάσει του νόμου Περί Δημόσιας Υπηρεσίας, αναμένεται να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσαν ότι δομικά προϊόντα έφεραν σήμανση CE ενώ δεν ήταν ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πολλοί οι ένοχοι για τις αφλατοξίνες'', γράφει ότι καταπελτικό είναι το πόρισμα της έρευνας για το θέμα της εισαγωγής και διοχέτευσης στην κυπριακή αγορά ζωοτροφών με ψηλά ποσοστά αφλατοξίνης. Ο ερευνών λειτουργός Γιώργος Παττίχης, στο πολυσέλιδο πόρισμά του, που βρίσκεται ήδη ενώπιον του Υπουργείου Γεωργίας, επιρρίπτει ευθύνες σε έξι λειτουργούς του Υπουργείου, σε δύο εισαγωγείς, σε τρεις αλευροποιούς και σε κτηνοτρόφους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινίασε συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων για να πείσει για την ''πρόοδο'' στις ομάδες εργασίας.

''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Μαύρες τρύπες στις προσφορές'', γράφει ότι διάτρητο αποδεικνύεται το σύστημα προσφορών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Αναθεωρητικής Αρχής Αδειών που παραδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής. Από την έκθεση προκύπτει ότι κατά το 2007, ένας στους τρεις προσφοροδότες (33%) που κατέφυγαν στην Αρχή δικαιώθηκαν σε σχέση με το επίσης υψηλό επίπεδο του 2006, 28,7%. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με προσωρινές λύσεις που απαιτούν κόστος θα λύσει το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης το Καραϊσκάκειο.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Απευθείας διαπραγματεύσεις'', γράφει πως υπέρ των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τάσσεται το ΑΚΕΛ. θέση που διαβίβασε χθες η Κεντρική Γραμματεία του κόμματος στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου έγινε μια συνολική ανασκόπηση και εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ''σφιγμένη'' στην παραχώρηση ωφελημάτων λόγω της ραγδαίας αύξησης των καυσίμων.

Η εφημερίδα Financial Mirror, υπό τον τίτλο ''Αύξηση 7,8% στις τιμές ευαίσθητων προϊόντων'', γράφει ότι στο 7,8% ανήλθε η μέση αύξηση των τιμών ''ευαίσθητων προϊόντων'' για την περίοδο Ιούλιος 2007-Μάϊος 2008, όπως ανακοίνωσε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών. Ο Σύνδεσμος παρουσίασε τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας του Συνδέσμου που αφορά την παρακολούθηση των τιμών ευαίσθητων προϊόντων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διορθωτικά προς τα κάτω κινήθηκε χθες το ΧΑΚ, μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις σημαντικών κερδών ύψους 13%.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή