Αλλαγή στάσης του Παναμά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 12:05
A- A A+

Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης του Παναμά ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και ότι δεσμεύεται να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, μετέφερε ο πρέσβης του Παναμά στην Αθήνα, Αντόνιο Φότι Τάκι Οτσόα, κατά τη συνάντηση του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Ερωτηθείς αν η θέση της κυβέρνησής του επηρεάστηκε από τις πρόσφατες κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, ο πρέσβης του Παναμά δήλωσε ότι η θέση αυτή αποτελεί αποτέλεσμα της εκτίμησης όλων των πτυχών και τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με το θέμα της ονομασίας. Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί αλλαγή θέσης του Παναμά, ο οποίος το 2002 είχε αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

«Εκτιμώντας όλες τις πτυχές και εξελίξεις που σχετίζονται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοινώσαμε στην υπουργό Εξωτερικών ότι σε συνέχεια σειράς συζητήσεων, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε την ελληνική κυβέρνηση ότι η κυβέρνηση του Παναμά δεσμεύεται να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικά με την ονομασία της χώρας για διεθνή και διμερή χρήση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης του Παναμά.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και διπλωματικής συνεργασίας, με έμφαση στη ναυτιλία, τον ρόλο της ομογένειας και την αναβάθμιση των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων.

Ειδικά για τον τομέα της ναυτιλίας υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακοί δεσμοί των δύο χωρών τόσο σε διμερή βάση όσο και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας. Αυτή τη στιγμή μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τη σύναψης ναυτιλιακής συμφωνίας, ενώ ο Παναμάς ζητεί στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων και την αποστολή Έλληνα ναυτικού ακολούθου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή